ZELENI SVET

V EU lani nižji izpusti ogljikovega dioksida

Natisni0
Izpusti ogljikovega dioksida iz izgorevanja fosilnih goriv v EU so bili lani za 2,5 odstotka nižji kot predlani. V Sloveniji so se znižali za 0,4 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

Emisije CO2 največ prispevajo k globalnemu segrevanju in predstavljajo okoli 80 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov v EU.
Emisije CO2 največ prispevajo k globalnemu segrevanju in predstavljajo okoli 80 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov v EU.FOTO: AP

Večina članic EU je lani izpuste zmanjšala, najbolj Portugalska (-9 odstotka), Bolgarija (-8,1 odstotka) in Irska (-6,8 odstotka).

Izpusti Slovenije, ki predstavljajo 0,4 odstotka vseh izpustov v EU, so se znižali za 0,4 odstotka.

V osmih članicah so se povečali, najbolj v Latviji (+8,5 odstotka), na Malti (+6,7 odstotka) in v Estoniji (+4,5 odstotka).

Največ izpustov proizvedla Nemčija

Največji delež izpustov CO2 je proizvedla Nemčija, 22,5 odstotka. Največje evropsko gospodarstvo je sicer lani zmanjšalo izpuste za 5,4 odstotka.

Po deležu sledijo Velika Britanija z 11,4-odstotnim deležem, ki je izpuste lani zmanjšala za 0,3 odstotka, Poljska z 10,3-odstotnim, lani s povečanjem izpustov za 3,5 odstotka, ter Francija in Italija s po 10-odstotnim deležem, obe državi sta tudi izpuste zmanjšali v enakem razmerju, za po 3,5 odstotka.

"Emisije CO2 največ prispevajo h globalnemu segrevanju in obsegajo okoli 80 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov v EU," je zapisal Eurostat in dodal, da na izpuste CO2 vplivajo med drugim podnebni pogoji, gospodarska rast, število prebivalstva, promet in industrijska dejavnost.

Izpostavili so, da uvoz in izvoz energetskih produktov vpliva na izpuste CO2 v državi, kjer so fosilna goriva uporabljena. Če je torej uvožen premog, to povečuje izpuste uvozne države, če je pa uvožena elektrika, to na izpuste uvozne države ne vpliva, ampak se beleži v državi, kjer je elektrika proizvedena.

 

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI