ZELENI SVET

Središče ob Dravi edino bivališče hrčka v Sloveniji

Natisni4
V Evropi je 24. maj vsako leto posvečen naravnim in narodnim parkom – zavarovanim območjem, ki predstavljajo naravni zaklad. V Sloveniji se je tem območjem spomladi pridružilo novo, saj je Občina Središče ob Dravi zavarovala 438 hektarjev veliko poplavno območje reke Drave, so spomnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Evropski dan parkov je uvedla Evropska zveza naravnih in narodnih parkov Europarc. Obeležujemo ga od leta 1999, njegov namen pa je ljudem približati naravo ter jih ozaveščati o pomembnosti naravnih lepot v zavarovanih območjih ter ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh krajev.

Zakaj ravno 24. maj? Na ta dan je bilo leta 1909 na Švedskem ustanovljenih prvih devet evropskih narodnih parkov.

Letos evropski dan parkov poziva k ponovni vzpostavitvi stika z naravo in poudarjanju naravnih zakladov, zaradi katerih so parki tako posebni. Upravljalci parkov na ta dan še posebej vabijo k obisku zavarovanih območij.

Središče ob Dravi edino bivališče hrčka v Sloveniji

V Sloveniji imamo tri kategorije širših zavarovanih območij, in sicer narodni park, regijske parke ter krajinske parke. Slednjim se je letos pridružil nov krajinski park Središče ob Dravi. Gre za 438 hektarjev veliko poplavno območje reke Drave, ki v celoti leži v območju Nature 2000 po Direktivi o pticah, del parka pa je tudi v območju Natura 2000 po Direktivi o habitatih.

Zanimivost tega parka je, da so njive nad dosegom poplav v okolici Središča ob Dravi edino bivališče hrčka v Sloveniji, stalno je tu prisotna tudi vidra, v zadnjih letih se je vrnil bober, so navedli na okoljskem ministrstvu.

Središče ob Dravi je edino bivališče hrčka v Sloveniji.
Središče ob Dravi je edino bivališče hrčka v Sloveniji.FOTO: Dreamstime

'Narava ne pozna meja in narava nas povezuje'

V Triglavskem narodnem parku so ga evropski dan parkov obeležili s postavitvijo fotografske razstave Narava nas povezuje – Parki Dinaridov. 

Razstava fotografij zavarovanih območij Mreže parkov Dinaridov od Slovenije do Makedonije in Albanije bo na ogled do konca avgusta v vseh informacijskih mestih Triglavskega narodnega parka (Center TNP Bohinj, Infocenter Triglavska roža Bled, Dom Trenta, Zelena hiša TIC Kobarid, Slovenski planinski muzej v Mojstrani).  "Sporočilo razstave je, da narava ne pozna meja ter da nas narava tudi povezuje – od sodelovanja med zavarovanimi območji, tako slovenskimi kot širše v dinarski regiji, do povezovanja človeka in narave. Pri pripravi in izvedbi razstave, ki jo je koordiniral Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, WWF Adria in  Mrežo parki Dinaridov, je sodelovalo 13 slovenskih zavarovanih območij ter 58 zavarovanih območij iz širše dinarske regije," so pojasnili v TNP. 

Evropski dan parkov so obeležili tudi s tradicionalnim Belarjevim narovoslovnim dnevom, organiziranim pohodom za osnovnošolce po Soški poti. 22. in 23. maja 2019 so v TNP za več kot 600 otrok pripravili pohod s skritimi pismi in vmesnimi poučnimi postajami po Soški poti od Koče pri izviru Soče do Informacijskega središča TNP. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Naravoslovni dan nosi ime po Albinu Belarju, ki je leta 1906 predlagal zavarovanje Doline Triglavskih jezer, kar se je uresničilo osemnajst let kasneje. "Z organizacijo Belarjevega naravoslovnega dneva se Triglavski narodni park sistematično vključuje v programe šol v neposredni okolici parka s ciljem, da otroci park obiščejo, razmišljajo o pomenu ohranjene narave in kulturne dediščine, da se v park vračajo in da so ponosni nanj," so zapisali v TNP.

KOMENTARJI (4)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
FAUSTOS1 24.05.2019, 20:55:23
zamimivo,včasih nas lastna država najbolj preseneti.
Sentis 24.05.2019, 19:44:53
Zanimivo, nisem vedel.
MrKritik77 . 24.05.2019, 18:01:55
Jih je pa zato toliko več na Hrvaškem.
dajno 24.05.2019, 21:33:55
Še več na Madžarskem in Vojvodini...