ZELENI SVET

Od opraševanja je odvisna vsaka tretja žlica hrane

Natisni0
Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili lani. V počastitev čebel po državi in svetu poteka več prireditev. Od čebel je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane.

Čebele
ČebeleFOTO: Thinkstock

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki je namenjen osveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Od opraševanja je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane, čebelji pridelki in izdelki so bogat vir hranil, čebele pa povečujejo kmetijsko pridelavo, ohranjajo biotsko raznovrstnost in so pomemben vir prihodka za kmete.

Čebele so pomembna tema, saj so med drugim pomembne za opraševanje rastlin, 80 odstotkov rastlin je namreč odvisnih od opraševalcev. Brez čebel ni rastlin, brez rastlin ni hrane, brez hrane ni človeštva, je na okrogli mizi v DZ v Ljubljani dejala predsednica švicarskega parlamenta Marina Carobbio Guscetti, ki jo na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednik DZ Dejan Židan.

V počastitev čebel danes poteka več prireditev. Osrednja slovesnost na mednarodni ravni v organizaciji slovenskega kmetijskega ministrstva in organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) je bila v Rimu, kjer je potekala tudi okrogla miza o krepitvi ozaveščenosti o vlogi čebel in opraševalcev v kmetijstvu in proizvodnji hrane.

Čebele so vse bolj ogrožene zaradi onesnaževanja in pesticidov, je poudarila in spomnila na nedavno poročilo Združenih narodov, ki ugotavlja, da milijonu živalskih in rastlinskih vrst grozi izumrtje. Žuželke, med njimi tudi čebele, so zelo pomembne v boju proti podnebnim spremembam in pri ohranjanju biotske raznovrstnosti. Ogrožajo jih tudi pesticidi, zato so razprave o tem pomembne, je še dejala gostja iz Švice, ki se je Sloveniji zahvalila za svetovni dan čebel, za katerega je dalo pobudo in bila pri tem tudi uspešna.

Slovenski čebelarji, katerih idejo za praznik je posvojila država in bila pri tem tudi uspešna, ob tem opozarjajo, da so čebele so vse bolj ogrožene in da brez pomoči človeka niso sposobne preživeti.

Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili lani.

Na razširjeni lokaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani so pripravili dan čebel, na katerem lahko obiskovalci spoznajo čebelarjenje in medovite rastline ter pomen čebel in drugih opraševalcev.

V Cankarjevem domu, ki je eden od začetnikov mestnega oziroma urbanega čebelarstva v Sloveniji, bodo obiskovalcem med drugim omogočili ogled panjev na strehi doma in pokušino medu, čebelarska zveze pa je v enem od nakupovalnih centrov v Celju pokazala, kakšno bi bilo življenje brez čebel.

Čebele - 19
Čebele - 19FOTO: Miro Majcen

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI