ZELENI SVET

Novi termoelektrarni v BiH bi onesnaževali tudi slovenski zrak  

Natisni5
Bosna in Hercegovina je po podatkih WHO in Greenpeacea glede kakovosti zraka najbolj onesnažena država v Evropi. Predlagana gradnja dveh novih blokov termoelektrarn v Tuzli in Banovićih bi po mnenju strokovnjakov poslabšala kakovost zraka v BiH in v regiji, posledice povečane onesnaženosti bi čutili tudi v Sloveniji.

IQAir, projekt švicarsko-ameriškega podjetja, ki je specializirano za tehnološke rešitve na področju zmanjševanja onesnaževanja zraka, je že pred časom opozoril, da je Bosna najbolj onesnažena država v Evropi, saj gorata regija in odvisnost od termoelektrarn, ki so zastarele in nekatere tudi slabše vzdrževane, predstavlja najslabšo možno kombinacijo za kakovost zraka in zdravje ljudi. Greenpeace pa je nedavno objavil objavil študijo možnih posledic povečane koncentracije delcev PM2.5, ki bodo nastali zaradi gradnje novih blokov termoelektrarn v Tuzli in Banovićih.

Najbolj bodo posledice čutili v Srbiji, Italiji, Romuniji, na Madžarskem in Hrvaškem in Sloveniji v ljubljanski kotlini.
Najbolj bodo posledice čutili v Srbiji, Italiji, Romuniji, na Madžarskem in Hrvaškem in Sloveniji v ljubljanski kotlini.FOTO: Greenpeace

Kar je najbolj zaskrbljujoče v poročilu, je dejstvo, da bi posledice dveh novih termoelekrarn čutili tudi širše v regiji. "Vse od Ljubljane, Budimpešte do Neaplja," so zapisali v poročilu. Greanpeace trdi, da bo zaradi elektrarn v njihovem predvidenem 30-letnem delovanju prezgodaj umrlo približno 960 ljudi, od tega kar 810 v tujini (torej zunaj BiH). Najbolj bodo posledice čutili v Srbiji, Italiji, Romuniji, na Madžarskem, Hrvaškem in v Sloveniji v Ljubljanski kotlini.

"Rezultati kažejo, da bodo elektrarne, če jih zgradiijo, "krive" za približno 30 prezgodnjih smrti na leto. Letno bodo povzročile 470 astmatičnih napadov pri otrocih, 13 novih primerov bronhitisa, 25 hospitalizacij in 7.600 bolniških dni," so poudarili v Greanpeaceu. Eden od razlogov, ki ga lahko preberemo v poročilu, je premog slabše kakovosti, ki ga nameravajo uporabljati v načrtovanih elekrarnah. Investicija je vredna približno 800 milijonov evrov, bosanske federalne oblasti pa so dale zeleno luč za najem kredita pri kitajski banki, čakajo pa še dovoljenje Sveta ministrov BiH.

Predvideva se gradnja dveh novih blokov termoelekrarn - v Tuzli in v Banovićih.
Predvideva se gradnja dveh novih blokov termoelekrarn - v Tuzli in v Banovićih.FOTO: Shutterstock

Prisotnost potencialno nevarnih delcev PM2.5 znanstveniki uporabljajo kot indikatorje onesnaženosti zraka. Oznaka PM2.5 pomeni, da so delci, ki jih zaznamo v zraku, manjši od 2.5 mikronov in so lahko iz vseh možnih sestavin. Delci so tako majhni, da lahko preko pljuč prosto vstopajo v telo in povzročajo kratkoročne in dolgoročne posledice za zdravje. 

Onesnaženost z delci PM2.5 v Sloveniji in v regiji lahko preverite tukaj.

KOMENTARJI (5)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
denden 21.06.2019, 12:06:56
Kaj sedaj jokate nad termoelektrarno v BIH, če pa si sami isti smrad, za velike denarje, doma gradimo.
procesoid 18.06.2019, 18:22:29
Ekologi in predvsem država odločite se že, kako bomo varovali naravo pred škodljivimi vplivi. Če nam mislite omejevati škodljive vplive na vsakem koraku z enormnimi položnicami in dajatvami, po drugi strani pa dopuščate enormno onesnaževanje iz virov, ki pašejo vam in vašim dobičkom, potem vam povem, da ste se ušteli. Lastnoročno poskrbim, da izpustim v okolje maksimalno količino strupov, kot jih bom iz druge strani prejel. Če je vam vseeno, je meni še bolj! Hvala za razum, če ga sploh imate.
Janko Ig 18.06.2019, 17:54:01
Važn, dan se bomo vozili na štorom ker ni emisij....
brabusednet 18.06.2019, 17:50:30
Verjetno je naš SD z Židanom na čelu dal nasvete,kako ubogatet pri gradnji termoelektrarne.
Kaktus111 18.06.2019, 17:46:23
Če bi na vsako bajto postavili sončne elektrarne ni potrebe nobenih termoelektrarn delat, še obstoječe lahko podrejo, saj bi zadostovale hidroelektrarne in nuklearke.