ZELENI SVET

Na Nizozemskem odprli največjo evropsko farmo insektov za krmo

Natisni6
Na Nizozemskem so odprli največjo farmo insektov v Evropi, s katero želijo zagotavljati trajnostni vir beljakovin. Žuželke so namreč bogate z beljakovinami in drugimi hranili, zato jih nameravajo uporabljati kot krmo za živali, še posebej ribe in perutnino. Projekt je v celoti naravnan trajnostno, saj bodo insekte hranili z rastlinskimi odpadki.

Nizozemski kralj Willem-Alexander je odprl eno najbolj naprednih farm insektov v Evropi. V podjetju Protix nameravajo vzgajati ogromne količine žuželk za uporabo v živinski krmi. S tem želijo doseči bolj trajnostno proizvodnjo mesa, zlasti rib in perutnine, ter tudi jajc, je sporočila nizozemska vlada.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V Haagu načrtujejo, da bi muhe ali pa ličinke in gosenice žuželk uporabljali tudi kot krmo za govedo. Na ta način bi dosegali okolju precej bolj sprejemljiv vir beljakovin za vzrejo živali za zakol.

Zaenkrat je v EU krmo iz insektov dovoljeno uporabljali predvsem v ribogojstvu ali pa za prehrano hišnih ljubljenčkov, ne pa za živali, ki se jih uporablja za prehrano ljudi. Naj pa bi se to v kratkem spremenilo za uporabo pri prašičereji in perutninarstvu.

Nova farma žuželk v kraju Bergen op Zoom na jugu Nizozemske deluje po načelu krožnega gospodarstva. Ostanki rastlin se uporabljajo za hrano žuželk, ki nato rastejo, vmes pa jih porabijo kot osnovni vir beljakovin za živalsko krmo, pojasnjujejo v podjetju.
 

KOMENTARJI (6)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
supergigi 11.06.2019, 16:49:11
Z muhami in gosenicami bodi hranili živino lol. Ni čudno da je vse zastrupljeno in bolano
brabusednet 11.06.2019, 16:40:17
Kaj,če tako število insektov pobegne v naravo bo pa spet treba škropivo za zatiranje le teh.Ne igrajte se z naravo se bo sigurno maščevalo tako ali drugače.
Kollerik 11.06.2019, 15:16:48
mmmmm
balon200 11.06.2019, 15:07:21
Hrana za krave muhe? Katastrofa
AlternativeFacts 11.06.2019, 15:05:45
Dober tek...
Zentrum 11.06.2019, 14:58:28
Vegetarijanci in vegani pa v luft. Aja ne, so samo žuželke.