PODNEBNE SPREMEMBE

Lenarčič odletel na novo okoljsko misijo

Natisni0
Matevž Lenarčič se je odpravil na novo okoljsko misijo. Z letališča v Slovenskih Konjicah je poletel z ultralahkim letalom. Nad Ciprom in severno Španijo bo meril onesnaženost s puščavskim peskom iz Sahare.

Že zgodaj zjutraj je slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič v družbi pilota Domna Graufa z letališča v Slovenskih Konjicah odletel proti Španiji. Malo pred 11. uro sta z ultralahkim letalom Dynamic WT 9 že pristala na letališču Avinyo, zahodno od Barcelone. Pilota bosta dobršen del poletja preživela v zraku na novi okoljski misiji nad Ciprom in Španijo. Na tem območju bodo namreč v naslednjih tednih potekale meritve onesnaženosti s puščavskim peskom, ki ga veter prinaša iz Sahare preko Sredozemskega morja v Južno Evropo. 

Misija, ki jo lahko spremljate prek spleta, je del mednarodnega okoljskega projekta DNAAP, v okviru katerega ugotavljajo, merijo in preučujejo onesnaževanja, ki jih ne povzroča človek. Projekt upravlja ljubljansko podjetje Aerosol, pri njem pa sodelujejo še Institut Jožef Stefan, španski nacionalni raziskovalni svet, ciprski inštitut ter vodilni španski raziskovalni center CSIC. Raziskave sofinancirata naša država in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Lenarčič in Grauf bosta meritve izvajala na različnih višinah nad Ciprom in severovzhodno Španijo v okolici Barcelone. Za ta podvig sta vodilna člana znanstvenega dela misije Green Light World Flight, Griša Močnik in Luka Drinovec, Lenarčičevo letalo opremila s številnimi dodatnimi instrumenti za meritve onesnaženosti zraka. 

Lenarčič je že leta 2017 meril prisotnost saharskega peska nad večjim delom Sredozemlja, a so organizatorji misije sporočili, da so letošnje vremenske razmere veliko bolj naklonjene tovrstnim meritvam. Nad območjem, kjer bosta letela slovenska pilota, v naslednjih dneh namreč vremenoslovci napovedujejo intenziven vremenski pojav, ki bo prinesel velike količine puščavskega prahu nad vzhodno Španijo.  

Slovenski letalec Lenarčič je v ultralahkem letalu že trikrat obšel svet, leta 2013 je dosegel Severni tečaj, v zadnjih dveh letih pa je meritve onesnaženosti zraka opravil tudi nad Sredozemljem in Azijo. Za letos je sicer načrtoval polet nad Himalajo, Indijo in Butan, a je zaradi tehničnih težav in zamude pri izdelavi letala Advantic – WT 10 Research to misijo prestavil na prihodnje leto. 

Zakaj je misija pomembna?

Vedenje o transportu puščavskega peska je izjemnega pomena zaradi vpliva na globalno segrevanje, pospeševanje taljenja ledenikov, segrevanja morja in negativnega vpliva na zdravje ljudi, so poudarili v Lenarčičevi ekipi. 

Veter redno prenaša delce puščavskega peska iz Sahare preko Sredozemskega morja v južno Evropo. "Ti delci absorbirajo in sipajo sončno svetlobo in vplivajo na globalno in regionalno podnebje. Absorpcija svetlobe v aerosolih segreva atmosfero, sipanje svetlobe nazaj v vesolje pa jo hladi. Skupen sevalni prispevek aerosolov je lahko pozitiven in segreva ali negativen in hladi, odvisno od njihovih lastnosti," so zapisali. Cilj letošnjega projekta je izmeriti absorpcijske lastnosti teh delcev puščavskega peska in določiti njihov prispevek h koncentracijam delcev PM10, so poudarili. 

To je toliko bolj pomembno zato, ker raziskave kažejo, da obstaja povezava povečane smrtnosti zaradi pljučnih in srčno-žilnih bolezni v času povečane koncentracije puščavskega peska v ozračju. "Pesek prinese s seboj tudi različne mikroorganizme, minerale in alergene, veže se tudi na strupene snovi prisotne v zraku urbanih naselij. Zaradi kompleksnosti še niso raziskane vse dimenzije vpliva na človekovo zdravje," so še izpostavili. 

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI