ZELENI SVET

Greenpeace: Alarmantno stanje mikroplastike v britanskih rekah

Natisni0
Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je ta teden opozorila na alarmantno stanje britanskih rek. Njeni predstavniki so namreč analizirali 13 rek na Otoku in prav v vseh naleteli na mikroplastiko. "Gre za izjemno kompleksen problem," so posvarili.

Prav v vseh 13 analiziranih rekah so našli mikroplastiko.
Prav v vseh 13 analiziranih rekah so našli mikroplastiko.FOTO: AP

Glavni znanstvenik v Greenpeacovem raziskovalnem laboratoriju na Univerzi v Exeterju David Santillo je ta teden izpostavil, da ignoriramo nevaren problem. "Enkrat, ko je mikroplastika v reki, jo je nemogoče odstraniti, zato je treba problem rešiti pri njegovem izvoru," je dejal.

Greenpeace je letos v Veliki Britaniji testiral 13 rek, pri čemer je njihove tokove spremljal na 30 podeželskih in mestnih območjih. Pozitivne so bile vse reke, negativni pa le dve območji. Okoljevarstveniki so sicer naleteli na 1271 delov 15 različnih tipov plastike. V polovici primerov je šlo za polietilen, našli pa so tudi ostanke slamic in mikrovlakna.

Kot so povedali avtorji raziskave, so lahko z mrežami zajeli vodo le do 10 centimetrov pod gladino. V poročilu so zapisali, da smo priča vrhu ledene plastične gore. Vpliv mikroplastike na favno v vodi sicer še ni razjasnjen.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI