ZELENI SVET

Evropski ekologi: 'Slovenija je ekološki svetilnik Evrope'

Natisni1
Slovenci smo lahko ponosni na našo naravo. Včasih se tega zavemo šele, ko nam to povedo tujci. Te dni so na obisku sodelavci organizacije Zero waste Europe, evropski ekologi, ki skušajo ljudje naučiti ustvarjati čim manj odpadkov. Pri nas pa so zato, da bi se druge države od Slovenije česa naučile.

Danes so med drugim evropski ekologi obiskali prvi zero waste hotel v Sloveniji, ki se nahaja v Ribnem blizu Bleda.
Danes so med drugim evropski ekologi obiskali prvi zero waste hotel v Sloveniji, ki se nahaja v Ribnem blizu Bleda.FOTO: POP TV

Morda se zdi družba brez odpadkov utopija, a v resnici je filozofija za tem izrazom dokaj racionalna. Ne gre za to, da ni nobenega odpadka, ampak da ravnamo čim bolj racionalno. Kot pojasnjuje Pierre Condamine iz organizacije Zero waste Europe: "da zmanjšamo količino ustvarjenih odpadkov, ko pa jih že ustvarimo, z njimi ravnamo trajnostno. Da jih recikliramo, jih popravimo ali ponovno uporabimo."

Danes so med drugim evropski ekologi obiskali prvi zero waste hotel v Sloveniji, ki se nahaja v Ribnem blizu Bleda. V tem hotelu je vse prilagojeno ekologiji, čim manj je embalaže, ki bi jo moral vreči stran, čim bolj varčno obnašanje.

'Nekateri gostje nas izberejo prav zato'

Ampak to je gotovo povezano v velikimi dodatnimi stroški, smo vprašali lastnika. In odgovor nas je presenetil. Kot pojasnjuje Matija Blažič: "Lahko je 100 evrov gor ali pa 100 evrov dol, zelo podobno je. V smislu dodane vrednosti pa je ogromna pridobitev. Nekateri gostje nas prav zato izberejo."

V Sloveniji so to očitno ugotovili mnogi, kajti v zadnjih desetih letih smo storili takšen korak naprej, da smo postali ekološki svetilnik Evrope. Po recikliranju odpadkov, kar je zelo pomembno, je Slovenija na drugem mestu, takoj za Nemčijo.

Ampak to je gotovo povezano v velikimi dodatnimi stroški, smo vprašali lastnika. In odgovor nas je presenetil. Kot pojasnjuje lastnik Matija Blažič: "Lahko je 100 evrov gor ali pa 100 evrov dol, zelo podobno je. V smislu dodane vrednosti pa je ogromna pridobitev. Nekateri gostje nas prav zato izberejo."
Ampak to je gotovo povezano v velikimi dodatnimi stroški, smo vprašali lastnika. In odgovor nas je presenetil. Kot pojasnjuje lastnik Matija Blažič: "Lahko je 100 evrov gor ali pa 100 evrov dol, zelo podobno je. V smislu dodane vrednosti pa je ogromna pridobitev. Nekateri gostje nas prav zato izberejo."FOTO: POP TV

Po tem kriteriju velja Ljubljana za najboljšo prestolnico v Evropi, ampak tudi ona se lahko samo pokloni svoji manjši sosedi. Vrhnika je, pravijo gostje, v ravnanju z odpadki najboljša občina med vsemi. A morda je to v resnici logično.

Kot sklene Blažič: "Po mojem osebnem mnenju je "zero waste" to, kar so včasih delali naši starši. Nič niso vrgli stran, luč so ugasnili, vodo zaprli, pazili so, da kupijo to, kar rabijo, ne pa preveč."

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
FAUSTOS1 09.05.2019, 21:13:23
V sloveniji je mnogo pozitivnega in dobrega seveda v to kategorijo ne spadajo politiki, posebej desnega pola ki stalno blatijo tudi tisto dobro v sloveniji.