ZELENI SVET

Biorazgradljive vrečke tudi po treh letih pod zemljo in v vodi ne razpadejo

Natisni19
Biorazgradljive vrečke lahko obremenjujejo naravo dlje časa, kot je bilo dosedanje prepričanje. Raziskave kažejo, da lahko te po treh letih pod morjem ali zemljo še vedno ostanejo v dobrem stanju in prenesejo več kot dva kilograma teže.

Biološko razgradljiv umeten material – tako kot tudi običajna plastika – se najbolj razgradi takrat, ko je izpostavljen zraku in soncu, sta Imogen Napper in Richard Thompson z univerze Plymouth zapisala v strokovni reviji Environmental Science & Technology.

"O umetnih materialih, ki so biološko razgradljivi, so iz oksoplastike ali jih je mogoče kompostirati, se pogosto govori kot o možni rešitvi za problem kopičenja plastike in odpadkov,"sta zapisala znanstvenika. Oksoplastika, torej plastika, ki je razgradljiva z oksidacijo, vsebuje dodatke, zaradi katerih hitreje razpade. Ker pri tem nastaja mikroplastika, ki jo je komaj še mogoče razgraditi, si EU prizadeva takšne umetne snovi prepovedati.

Preizkus v različnih okoljih

Britanska znanstvenika sta želela ugotoviti, kaj se dejansko dogaja z materiali v različnih okoljih. V lokalni trgovini sta si priskrbela vrečke iz različnih vrst umetnih snovi, med njimi iz polietilena, iz katerega so najpogosteje narejene plastične vrečke.

Raziskava je pokazala, da so koščk umetnih snovi po 18 mesecih na prostem povsem razpadli.
Raziskava je pokazala, da so koščk umetnih snovi po 18 mesecih na prostem povsem razpadli.FOTO: WWF Adria

Večino vrečk sta razrezala v 15 krat 25 milimetrov velike kose in jih položila v mreže, ki sta jih obesila na prostem, zakopala pod zemljo ali obtežene potopila v morsko vodo. Po devetih, 18 in 27 mesecih sta pregledala vsebino. Poleg tega sta enakim okoliščinam izpostavila tudi cele plastične vrečke. Vsi koščki umetnih snovi, vključno s polietilenom, so po najmanj 18 mesecih na prostem povsem razpadli. "Hitrejša razgradnja na zraku utegne biti povezana z višjimi deleži ultravijoličnega sevanja in kisika v kombinaciji z višjimi temperaturami kot v drugih okoljih," sta zapisala znanstvenika.

Umetna snov, primerna za kompostiranje, se je poleg tega po 18 mesecih povsem razgradila v morju, medtem ko jo je bilo pod zemljo mogoče zaznati tudi še po 27 mesecih. Njena nosilnost se je sicer zmanjšala za več kot 70 odstotkov. Vrečka iz umetne snovi, primerne za kompostiranje, je bila edina, ki po treh letih ni mogla več nositi nobene teže. Medtem so vrečke iz oksoplastike, biološko razgradljivega materiala in običajne plastike, ki so tri leta ležale pod morjem ali zemljo, še vedno lahko nosile 2,25 kilograma teže.

Biorazgradljive vrečke prej razpadejo na zraku in soncu kot pod zemljo in vodo.
Biorazgradljive vrečke prej razpadejo na zraku in soncu kot pod zemljo in vodo.FOTO: Shutterstock

Trajnost je boljša alternativa

"Ta raziskava odpira vrsto vprašanj, kaj lahko pričakuje javnost, ko je nekaj označeno kot biološko razgradljivo,"je dejal Thompson. Izpostavil je potrebo po oblikovanju standardov za razgradljive materiale. Sklep znanstvenikov pa se glasi: "Za številne namene, za katere se uporabljajo nosilne vrečke iz umetnih materialov, je trajnost v obliki vrečke, ki se lahko pogosto uporabi, boljša alternativa razgradljivosti."

mogen Napper in Richard Thompson sta ugotovila, da je trajnost boljša alternativa razgradljivosti.
mogen Napper in Richard Thompson sta ugotovila, da je trajnost boljša alternativa razgradljivosti.FOTO: Miro Majcen

Vrečke za večkratno uporabo so sicer le pod določenimi pogoji res lahko alternativa plastičnim vrečkam. Vrečka iz blaga je denimo z okoljskega stališča boljša kot plastična vrečka le takrat, kadar se jo pogosto uporablja. Da bi izničili slabšo okoljsko bilanco, je treba vrečko iz konvencionalno pridelanega bombaža več kot stokrat tako pogosto uporabiti kot vrečko iz umetne snovi na osnovi nafte, opozarja okoljska organizacija Nabu. Vzrok za to je v materialih, energiji in kemikalijah, ki se porabijo za njihovo proizvodnjo.

KOMENTARJI (19)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
sandi101 07.05.2019, 15:02:11
Do zdej je edino kar je razpadlo so prispevki, takse in dajatve za skrb skrbnikov narave, ves ta denar je končal razpadel v žepih nekih kvazi okoljstvenih BARAB skupaj z državnimi, razpadel je tudi MIT skrbi za naravo saj so vse grupacije polne samih lenuhov in parazitov družbe.
brigajsezase 07.05.2019, 14:16:51
ja sej bio hrana tudi ni bio....in eco hrana tudi ni eco....zakaj bi predvidevali, da je bio razgradljivo tudi res bio razgradljivo??? Vse je zlagano za kapitalistične skorumpirance!!!!!
Transformerji 07.05.2019, 13:43:38
Se za to preveč ne sekiram - dokler bodo zasebna letala padala z neba, dokler bo morje polno zasebnih plovil, zakaj bi bil posameznik, ki nima nič pri takih bogastvih, ki delujejo škodo, kriv za vrečke? Tako razmišljajo tudi proizvajalci, ki od teh vrečk živijo.
Manandi 07.05.2019, 14:11:07
In zakaj bi še poslušal take BARABE kot so Slovenski LEVIČARJI, ki so izgradili najbolj umazan, sporen, okolju in ljudem neprijazen Blok 6. zraven pokradli 600 milijonov sedaj se pa Korastijo kot petelini na gnoju in pametujejo ter z prstom kažejo IN OBTOŽUJEJO vse okoli sebe.
Sentis 07.05.2019, 13:06:23
Ni mi jasno kako ne morejo ob vsej tej tehnologiji, ki nam je na voljo, izumiti materiala, ki bi se hitro razgradil. Razen seveda, če jim ni v interesu.
Von_Clausewitz 07.05.2019, 12:46:46
Znanstveniki so le kader lobistov in zaslužkarjev...na eni strani nam grozi plastika, na drugi strani pa iztrebljamo gozdove za papir. Z današnjo tehnologijo bi se dalo vse to preprečit. a žal ni ne volje in še manj interesa...le zakaj ? Kot je spodaj lepo napisal gospod. Očitno, da je malo komu mar za svoje okolje. Z dejanji samo nakazujete kdo v bistvu ste in kako živite. Večina živi v smradu in tako se tudi vede v naravi, kot en navaden smrad !
Primzy D Mimzzy 07.05.2019, 12:37:39
vsi se ubadajo samo s plastičnimi vrečkami, ki so le mali procent v celotni civilizaciji. v čem se shranjujejo živila kot so jogurti, pudingi, skute, mleko, čipsi, čokolade, kava, salame, siri, meso pa joj ni da ni? plastika. tako pakiranje živil v plastiko je še najboljše in živila v tem največ časa zdržijo na policah. ampak kaj se zgodi s takim pakiranjem ko kupec vsebino porabi? odvrže v smeti. kaj še? premnogi odvržejo to na cesto, na travnik, v parku namesto v koš na tla, ob cestah je polno smeti saj je nabolj priročno odpret okno in zabrisat iz avta itd vsi se samo sprašujejo kaj z vrečkami celo take neumne vlade kot je slovenska. upam da bo usaj še nekdo odpru oči in spoznal da niso samo vrečke ampak tudi embalaža živil. mogoče bodo rekli a ne to je pa uredu. ja ne ni uredu. znastveniki, bodo moral začet gledat kako pakirati v drugačno embalažo ki ni plastika in se razgradi ali pa uporabi drugače.
velikizmaj 07.05.2019, 12:02:47
Celotno plastiko ukiniti pa je.... Easy ko pasulj!!!
tedoVV2HCmedo 07.05.2019, 11:53:49
Vsi "bio" izdelki so samo draga laž.
aojz 07.05.2019, 12:05:29
In naš minister Zajc bo namenil 25 milijonov za propagando in širjenje te laži.
Antares 07.05.2019, 11:49:55
če povzamem napisano, bolje je da kupujete vrečke iz nafte , kot iz bombaža. Nepoučeni potrošnik, ki ga take "raziskave" lahko hitro zavedejo si bo opral vest in rekel, saj so na 24ur napisali da so te kao eko vrečke za okolje manj škodljive. Temu se v svetu reče greenwashing, razlago pa najdete na spletu. Vsi imamo doma kakšno staro rjuho, jeans, zavese, in si lahko na hitro sešijemo vrečko sami. Tako ni nobene potrebe po dodatnem potrošništvu in ustvarjanju nepotrebnih proizvodov, ki nosijo denar samo proizvajalcem, okolju pa ne koristijo prav nič.
hotchilipoper 07.05.2019, 11:30:38
Jaz vzamem eno košaro,pa še eno veliko vrečo kar zadostuje za en nakup
KrTakoNeki 07.05.2019, 11:26:18
...bionateg...
DeBill 07.05.2019, 11:12:03
kaj je narobe s papirnatimi vrečkami? to vedno takoj razpade. mikroplasika pa nam bo uničila življenje.
aojz 07.05.2019, 12:06:28
Za papir rabiš drevesa.
aojz 07.05.2019, 12:06:54
Ali pa vsaj konopljo.
marston 07.05.2019, 14:49:51
kaj pa za bio razgradljivo vrečko?
Manandi 07.05.2019, 11:11:24
Do zdej je edino kar je razpadlo so prispevki, takse in dajatve za skrb skrbnikov narave, ves ta denar je končal razpadel v žepih nekih kvazi okoljstvenih BARAB skupaj z državnimi, razpadel je tudi MIT skrbi za naravo saj so vse grupacije polne samih lenuhov in parazitov družbe.
3xCeplen 07.05.2019, 11:10:57
Dobiček pa le prinašajo. To je bistvo. Za proizvajalce.