ZELENI SVET

'Baby boom' sedmih mladičev žarek upanja za ohranitev biskajskih kitov

Natisni0
Ena izmed najbolj ogroženih vrst kitov na svetu doživlja pravi mali 'baby boom'. Raziskovalci so navdušeno delili, da so v zalivu Cape Cod opazili tri biskajske kitovke z mladiči. Gre za ekstremno ogroženo vrsto kitov.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Raziskovalci predvidevajo, da so kitovke mladiče skotile pozimi na območju Floride, preden so se spomladi 'preselile' na vzhodno obalo ZDA, poroča BBC. Za morske biologe, ki se ukvarjajo s preučevanjem te ogrožene vrste kitov, novica pomeni žarek upanja. Revija Scientistporoča o tem, da so v okolici Floride letos sicer opazili že sedem mladičev."Vsak  mladič je dragocen," je za CNNpovedala Francine Kershaw, ki se ukvarja s to ogroženo vrsto kita. "Sedem novih rojstev v letošnjem letu je žarek upanja, da lahko ohranimo vrsto." 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na svetu naj bi bilo le še 450 predstavnikov biskajskih kitov, poroča BBC. Nekateri pa pišejo le še o 411 primerkih. Raziskovalci pozimi niso opazili mladičev te vrste, zato jih je odkritje izjemno razveselilo.

Biskajske kite so v devetdesetih letih kitolovci skorajda iztrebili, vrsto pa so leta 1970 zaščitili. Kiti običajno ostanejo blizu obale in so 'dragocena' tarča za kitolovce, saj imajo debelo plast maščevja.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI