ZELENI SVET

19-letni Danec z gladovno stavko za boljšo podnebno politiko

Natisni5
19-letni Danec se je odločil, da bo z gladovno stavko poskušal doseči boljšo dansko podnebno politiko. Vse do danskih parlamentarnih volitev, ki bodo 5. junija, se bo odrekel kakršnikoli trdi hrani. Njegova akcija je naletela na pozornost tudi pri mladi švedski aktivistki za zaščito podnebja Greti Thunberg.

Mikkel Brix je povedal, da je nazadnje jedel toplo hrano minuli ponedeljek. Naslednji dan je namreč danski premier Lars Lokke Rasmussen objavil z napetostjo pričakovan datum parlamentarnih volitev. Takrat se je na Danskem tudi uradno začela predvolilna kampanja in Brix je takoj začel gladovno stavkati.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Želim, da se politiki na Danskem zbudijo in končno nekaj naredijo za podnebje. Podnebna kriza je bila predolgo politično prezrta. Sedaj se o njej vsaj govori, a potrebujemo resnično delovanje" je pojasnil mladenič iz Friderikshavna na daljnem severu Danske.

Glede na javnomnenjske raziskave pred evropskimi volitvah 26. maja in parlamentarnimi volitvami deset dni pozneje, sta podnebje in okolje za Dance najpomembnejši predvolilni temi.

'Moram biti previden. Mrtev aktivist ni dober aktivist'

19-letnik se je na gladovno stavko pripravljal tako, da je v dneh pred začetkom vedno manj jedel. Prvi dan brez hrane je dejal, da mu gre presenetljivo dobro.

"Prevzet sem, da se ne počutim lačnega. Zgodaj sem se zbudil in imam ogromno energije,"je še dejal Brix, ki se tudi zaveda tveganj. V primeru, da bi zbolel ali ga bodo morali prepeljati v bolnišnico, bo svojo protestno akcijo z gladovno stavko prekinil.

"Moram biti previden. Mrtev aktivist ni dober aktivist," je še dejal najstnik in posvaril pred morebitnim posnemanjem. "Nikomur ne priporočam, da se loti takšne gladovne stavke. Gre za nevarno stvar," je opozoril.

KOMENTARJI (5)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
IvekKu 11.05.2019, 16:36:24
Nekaj je v skandinaviji da se ljudem tako kisajo možgani
jazzie12 11.05.2019, 15:25:03
Spet skandinavec.
peropetarda 11.05.2019, 14:19:09
Uf...ta pa je optimist...
aloalo 11.05.2019, 13:54:26
lol pa škripen
Leonard 11.05.2019, 13:32:05
Lahko jim vzamete hrano, vodo .....samo telefona nikar ne ! Facebook telebani .