ZELENA SLOVENIJA

'Tisto, kar kupimo v trgovini, je tako kakovostno, kot je kakovostna narava, v kateri je zraslo'

Natisni15
"Naši naravi v Sloveniji, kljub temu da se razglašamo za zeleno, čudovito državo, ne gre dobro," so poudarili na Zavodu za varstvo narave. V Sloveniji je namreč za več kot polovico vrst stanje ohranjenosti ocenjeno kot neugodno, stanje skoraj tretjine habitatnih tipov pa je ocenjeno kot slabo.

Ker vse kupimo v trgovinah, ne čutimo več povezave z njivo, opozarjajo na zavodu.
Ker vse kupimo v trgovinah, ne čutimo več povezave z njivo, opozarjajo na zavodu.FOTO: Dreamstime

Zavod RS za varstvo narave je ob predstavitvi poročila za Slovenijo po habitatni o stanju ohranjenosti narave izrazil skrb in politiko pozval k ustreznemu ukrepanju. 

"Glavno sporočilo poročila za Slovenijo je, da je to pregled zdravja nas, ljudi. Kljub temu da v veliki meri živimo v mestih, da smo oddaljeni od narave, da si vse kupimo v trgovinah in ne čutimo več povezave z njivo, smo od tega odvisni. Tisto, kar kupimo v trgovini, je tako kakovostno, kot je kakovostna narava, v kateri je zraslo," je danes v Ljubljani ob predstavitvi poročila za Slovenijo po habitatni direktivi dejala vodja odseka za biotsko raznovrstnost na zavodu Martina Kačičnik Jančar.

"Naši naravi v Sloveniji, kljub temu da se razglašamo za zeleno, čudovito državo, ne gre dobro," je poudarila.

Za več kot polovico vrst stanje neugodno

V poročilu je stanje ohranjenosti kot "ugodno" ocenjeno za manj kot tretjino (30 odstotkov) živalskih in rastlinskih vrst v Sloveniji. Stanje je za več kot polovico vrst ocenjeno kot neugodno, in sicer za 38 odstotkov "nezadostno" in 14 odstotkov "slabo". Za 18 odstotkov vrst zaradi pomanjkanja podatkov ocene ni.

Najbolj zaskrbljujoče je stanje dvoživk, metuljev in kačjih pastirjev, sledijo hrošči, ribe, raki, plazilci in netopirji. Najpogostejše grožnje in pritiski so posledica kmetijskih dejavnosti, urbanizacije in industrializacije ter antropogenega spreminjanja vodnih ekosistemov.

Najbolj zaskrbljujoče je stanje dvoživk.
Najbolj zaskrbljujoče je stanje dvoživk.FOTO: Dreamstime

Stanje skoraj tretjine habitatov slabo

Stanje skoraj tretjine (30 odstotkov) habitatnih tipov oziroma življenjskih okolij je ocenjeno kot "slabo". Stanje 32 odstotkov habitatnih tipov je ocenjeno kot "nezadostno", 38 odstotkov pa "ugodno".

Najboljše stanje je pri morskih, obalnih in priobalnih habitatnih tipih, skalovjih in meliščih ter gozdovih, najslabše pa so ohranjene celinske vode, travišča ter barja in močvirja. Največji pritisk in grožnjo predstavlja kmetijstvo, sledita urbanizacija in industrializacija.

Najslabše so ohranjene celinske vode, travišča, barja in močvirja.
Najslabše so ohranjene celinske vode, travišča, barja in močvirja.FOTO: Dreamstime

Zavod tudi v luči nedavno objavljenega poročila Medvladne platforme za znanstveno politiko o biotski raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah (IPBES), ki med drugim opozarja, da milijonu vrst grozi izumrtje, upa, da bodo politika in odločevalci ukrepali.

"Narava je za človeka bistvenega pomena," je poudaril direktor zavoda Teo Hrvoje Oršanič. Upa, da bo družba prepoznala, da je odvisna od varovanja biotske raznovrstnosti.

KOMENTARJI (15)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
drecosan 02.06.2019, 16:38:57
jeb.....ti trgovina, doma pridelano in zastonj
drecosan 02.06.2019, 16:36:48
dragu pa kot zlato
Sebastijan Arnuš 28.05.2019, 12:43:41
samooskrba bo potrebna , bojkotirati trgovske centre , ko ni vec zasluzka , bodo kmetje in trgovci zaceli razmisljati o zdravi hrani , tako da smo si sami krivi .
KrTakoNeki 28.05.2019, 13:41:58
...smo bili čez vikend na izletu v Avstriji...v enem predelu proti Madžarski je celotna pokrajina vpeta v neke vrsto samooskrbovanja, pomagajo drug drugemu, delajo tisto, kar znajo in imajo doma...pred leti razni Hoferji in Lidli niso tam hoteli postavit trgovin, ker so bili revni, danes, ko pa postajajo najbogatejši Avstrijci, jim pa oni ne dovolijo postavljat trgovin...Vsak evro, ki ga zapravijo znotraj skupnosti, le ta ostane tam in se vrne zopet nazaj, če pa ta evro enkrat daš v neko multinacionalko, pa izgine za vedno...Imamo še veliko dela, da naredimo tak preklop v glavah...
KOMET1981 28.05.2019, 12:23:00
Normalno....če je vse pridelano v LABORATORIJIH!!!
KrTakoNeki 28.05.2019, 12:00:11
...je pa največja težava v naši politiki, saj le ta dela največjo škodo, ni nobene razvojne vizije, samooskrbni sistem se sesuva...največ trajne škode je bilo glede površin storjeno v zadnjih 20-tih letih, ko se je gradilo vsepovprek, od avtocest do bistveno preveč nepotrebnih mega in hipermarketov, ki stojijo na krajih, kjer so se včasih pasle živalce ali pa je rasla koruza...Te površine so bile 20 in več let nazaj praktično razen res redkih nujnih izjem NEDOTAKLJIVE...Danes pa politiki nafilajo osebne žepe in se lahko gradi magari sredi pšenice...To je največji problem z zemljo v Sloveniji...
lumpimonster 28.05.2019, 11:45:16
Valda da narva ni kvalitetna ce pa vse gensko spremenjeno pa skrupeno itd......a veste da je original koruza pisana.....in ne rumena... vsa rumena koruza je umetno narejena koruza....
butalistan 28.05.2019, 11:30:17
narava nikoli ni bila lepa, dež poplave zmarzal ...... enao samo garenje . Grda sloveniaj
LOPOVIGOTOVISTE 28.05.2019, 10:23:36
KAKO SE DAVKOPLACEVALSKI MILIJONI PRELIVAJO V PRIVAT ZEPE??? S TAKIMI IN PODOBNIMI CLANKI KATERI SE FINANCIRAJO IZ PRORACUNA... TEMU BI LAHKO REKLI CELO PODKUPOVANJE MEDIJEV.... V ZADNJEM CASU JIH JE OGROMNO...
SabincaH 28.05.2019, 10:17:50
Ja, ampak tudi narava ni več kvalitetna.. sicer ne bi bilo potrebe po genskemu spreminjanju rastlin :)
FMI1203 28.05.2019, 10:15:38
Zelenjavo je najbolje gojiti na domačem vrtu (ki ni v bližini cest). Boš vsaj vedel, kaj si zaužil... Danes v trgovini dobiš samo kemijo. Zato pa je tako veliko bolezni..
hotchilipoper 28.05.2019, 9:34:32
Odvisno koliko je kvalitetna narava na poljskem
ata_jez 28.05.2019, 10:18:21
Tudi Španija in Portugalska sta nam pomembni :-)
anakondabox 28.05.2019, 9:17:56
Zdaj razumem, hvala. Narava ni kvalitetna, ker jo iz dneva v dan uničuje človek na vseh področjih: biokemijski proizvodi; gensko spremenjeni pridelki; zorenje v gajbah namesto na soncu; škropljenje z zdravju škodljivimi pesticidi... Indija je umazana dežela, zato smo tam za kosilo jedli banane. Ker le te zorijo na soncu, je bil njihov vonj in okus sončen. Nisem mogla verjeti, da so to banane, saj pri nas, ker jih polivajo v gajbah, postanejo zdrizaste, nagnite. Enako je s paradižniki, ki so vodeni, velikimi španskimi jagodami, ki so kot kumare(voda in za odtenek okusa)… Ako bomo uničili naravo , ji dodajali škodljive snovi, samo, da bo lepša in sočnejša ter s tem tudi dražja, bomo hitro 'popušili'. #denar
lumpimonster 28.05.2019, 9:15:49
Jah sploh pa ce kopujete v merkatorju ali pa tušu....dobro poglejte datume!! Merkator je vceraj spet mel SUPER CENA zadni dan uporabe pa 27 maj lol,,drugd trgovine imajo par dni pred iztekom roka ze 30% merkator pa zadnji dan super cena pa 5% lol(v mejnih merkatorjih) v velik si tega vrjetno neupajo privosciti