ZELENA SLOVENIJA

Pred novo trgovino v Ljubljani simbolična smrt mladih

Natisni114
"Modna industrija je ena najbolj škodljivih za okolje. Če ne bomo hitro ukrepali in velikih modnih prodajalcev prisilili, da spremenijo svoje poslovne in okoljske prakse, nam grozi še večja okoljska katastrofa," so ob otvoritvi nove trgovine v Ljubljani opozorili Mladi za podnebno pravičnost.

Otvoritve trgovine Primark v Ljubljani so se udeležili tudi Mladi za podnebno pravičnost, ki pa niso prišli po nove obleke, pač pa zato, da opozorijo na zakulisje dogajanja v tekstilni industriji. Uprizorili so performans in s simbolično smrtjo opozorili na nevzdržne razmere tekstilne industrije za delavke in delavce ter na nepopravljive posledice za okolje.

Hitra moda ni čista moda

Modna industrija je druga največja onesnaževalka na svetu, opozarjajo. Okolju bolj škodi le naftna industrija. Za izdelavo bombažne majice potrebujemo 2.700 litrov vode. Enako količino vode, ki jo oseba spije v 900 dneh. Manj kot polovica vseh uporabljenih oblačil se ponovno uporabi ali reciklira (le 1 % teh se reciklira v nova oblačila). Poleg tega je 85 % onesnaženja s plastiko v oceanu posledica mikrovlaken iz sintetičnih oblačil. Modna industrija prispeva približno 10 % vseh svetovnih emisij toplogrednih plinov. To je posledica dolge dobavne verige in intenzivne rabe energije tekom proizvodnje. Poleg tega nekateri modni giganti oblačila, ki jih ne prodajo, sežgejo, namesto da bi jih podarili ali ponovno uporabili. S tem povečujejo količino izpustov, kvaliteta zraka pa se tudi zaradi plastičnih mikrodelcev bistveno slabša.

Hitra moda ni pravična moda

Otroci delajo na vseh stopnjah dobavne verige v modni industriji: od proizvodnje bombažnih semen v Beninu, nabiranja v Uzbekistanu, predenja v Indiji, do šivanja oblačil v tovarnah po ranljivejših območjih držav jugovzhodne Azije, pa tudi bližje nam v Romuniji, Bolgariji, Turčiji. Večina delavk in delavcev v modni industriji še vedno ne zasluži dovolj za osnovne potrebe po hrani, stanovanju, zdravniški negi, izobraževanju, še opozarjajo.

Dirka proti dnu, kjer podjetje ali država poskuša znižati cene konkurence tako, da žrtvuje standarde in s tem seli proizvodnjo v države s cenejšo delovno silo, je vplivala tudi na slovensko tekstilno industrijo. Število zaposlenih v slovenski tekstilni industriji od začetka leta 2000 pa do konca marca 2013 se je znižalo z okoli 33.000 na 8.000. Lisca in Alpina sta proizvodnjo preselili izven Slovenije. Mura, Polzela, Velana, Almira, Labod in Šešir – je le nekaj najbolj znanih slovenskih tekstilnih podjetij, ki so svoja vrata zaprla tudi za slovenske delavke in delavce.

Niso krivi potrošniki, ampak proizvajalci

Najtežjega bremena pa ne gre prenesti na potrošnike, ki se odločamo na podlagi svojih finančnih, časovnih in preostalih zmožnosti in informacij, še poudarjajo Mladi za podnebno pravičnost. "Za začetek se vprašajmo, zakaj sploh smo prisiljeni v izbiro med oblačili, ki močno onesnažujejo okolje in izkoriščajo ljudi, in tistimi, ki jih ne? In kdo je tisti, ki lahko zaustavi ta paradoks?"

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Podali so tudi nekaj nasvetov za potrošnike:

Preden karkoli kupiš, se vprašaj:
1. Ali lahko nosiš obleko, ki so jo za nekaj centov sešili otroci?
2. Ali lahko živiš s tem, da trgovine s hitro modo uničujejo okolje, zastrupljajo vodo in segrevajo ozračje?
3. Ali se ti zdi, da so cene tako nizke, da niti ni pomembno, kaj kupiš?
4. Ali ti je vseeno, da bo tvoj nov kos čez pol leta razpadel, ker je tako slabe kvalitete?
5. Ali RES potrebuješ nova oblačila?

Če si se vsaj ob enem vprašanju zamislil/a, si z nami, so zapisali.

Lepe in poceni obleke lahko dobiš tudi drugače:
- izmenjaj si kose na izmenjevalnicah ali s prijateljicami
- kupuj manj (takrat pa kupi nekaj, kar ti je res všeč)
- vintage in second hand trgovine
- kupuj tam, kjer planet in ljudje zaradi mode ne trpijo

KOMENTARJI (114)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
pepcaXkunaverjeva 25.06.2019, 8:32:09
KDO BO PREPRIČAL "MODERNO ŽENSKO", DA NE POTREBUJE VSAK TEDEN NOVE OBLEKE. mission impossible!!!
pepcaXkunaverjeva 25.06.2019, 8:21:18
prepričajte "moderne ženske", da ni potrebna vsak teden nova obleka. MISSION IMPOSSIBLE!!!
roxerc 14.06.2019, 18:04:08
Uff, hkrati pa imajo ti mladi najnovejše telefone, računalnike, parfume, ličila, najboljša oblačila, ... Ob tem dvomim, da kdorkoli od teh doma prideluje hrano, saj vse dobijo s trgovskih polic. Temu se reče novodobna hipokrizija.
butalistan 14.06.2019, 17:38:04
Butalci
jured100 14.06.2019, 17:32:06
No ja, zgleda da lahko vsak mentalno manjše sposoben odrasel otrok (od zdaj naprej MMSOO) protestira karkoli si želi, kolikor butasto to pač je. Naj obrazložim: ti protestirajo malo manj pametne odločitve (od zdaj naprej MMPO)(kupovanje "mode") z MMPO. Kaj? Environmentalisti se ne brigajo za ta planet, brigajo se samo za lepe članke na spletnih straneh! Kakšna sramota. Zakaj se noben ne briga za nuklearno energijo, če uspe narediti več elektrike z manj investicije in z še manj porabe. Je varna (na Japonskem je eno staro elektrarno zadel cunami pa je preživela) in hitra. Če bi v Sloveniji odprli še eno jedrsko elektrarno, potem bi se lahko znebili vseh elektrarn na premog. Vse (to je 100%), v roku 5-10 let. Zakaj environmentalisti ne investirajo v hidroponske farme? Na Japonskem in v ZDA so uspeli narediti 10x več pridelka na istem ozemlju (kar lahko še povečajo z vertikalno gradnjo) s porabo 90% manj vode in zemlje in skoraj 50% manjšo porabo škropil. Te potrebujejo tudi veliko manj človeškega dela, saj so z lahkoto avtomatizirane (kako težko je vtaknit seme v zemljo?). Če bi vso pridelavo hrane spremenili v hidroponsko pridobivanje bi lahko porabili daleč manj ozemlja in naravnih surovin! Postaviš ene 10 fabrik hrane pa imaš. Vsaj živino bi lahko tako nahranili (ki ima zelo veliko porabo). Z GMOji (katere environmentalisti (zaradi popolnoma nelogičnih razlogov) protestirajo) lahko porabo vsega še zmanjšamo in ne samo to - hrano lahko poboljšamo (bolj/manj sladka, več/manj kalorij...). Na mesto teh pametnih odločitev pa environmentalisti protestirajo s tem da terorizirajo ljudi (Berlin so npr polili z barvili - zelo okoljsko prijazno, zagotovo), delajo akte (delajo se mrtve kot npr tukaj) in pritiskajo na politike in medije. Ti nimajo pojma kaj ti sploh hočejo (ker še sami ne vedo), kar jih spravi v MMPO kot so davek na izpust CO2 (ali res mislite da bo industrija kurila manj ker je tak davek? Ne, samo povečali bodo cene produktov ali pa zmanjšali plače). Ali pa plačajo inženirje naj neki nagruntajo. Ti ponavadi imajo dobre ideje (ker so trenutno najbolj sposoben specializirani kader v vseh razvitih državah), toda te so ponavadi preveč zakomplicirane ali pa stanejo preveč. Veliko lažje je reči "Ta deska lahko pobere energijo iz sonca in je zaradi tega ZASTONJ", kot pa "Ta zgradba lahko naredi veliko energije za zelo majhno ceno". Nič na tem svetu ni zastonj.
ZIPPO 14.06.2019, 17:06:55
Ja mladina ima prav nekje je treba začet, ampak ga ni junaka, ki bi v drugo smer zavrtel kolesje vseh SVETOVNIH MULTINACIONALK!!! ŽAL...
luckysss 14.06.2019, 16:21:03
Zakaj ne protestirate ker biki na paši prdijo....En bik naprdi več okoljsko nevarnih plinov (metan) kot avto....Najejte se fižola in protestno z vžigalniki prižigajte drug drugemu "izpuhe"..To bo " performans", ki bo odmeval globalno...In ne pozabit, da meso takšnega bika porabi 12 400 000 litrov vode, ko pristane na trgovskih policah ali v vaših hamburgerjih....
NoviceResnice 14.06.2019, 16:17:32
Dobr so zrihtani
wolfterier 14.06.2019, 16:07:14
Nekaj tisoč mladih se je drenjalo po nakupih,dvajset je bilo pa tako utrujenih,da so se malo ulegli,beboti !
NoviRacun 14.06.2019, 15:44:49
službo naj si najdejo
Rose Ava 14.06.2019, 16:11:32
kdo pravi, da je nimajo?
grikos 14.06.2019, 15:36:51
kaj pa imajo sami oblečeno ????????????
mariomandzukić 14.06.2019, 16:11:08
Povsem nova oblacila da so seveda lepi na slikah!!!
Rose Ava 14.06.2019, 16:11:57
oblačila iz druge roke
fdvrogovcpametelkovc 14.06.2019, 14:41:33
jaz bi polet hodu nag okol, ampak pol me bojo zaprl. torej kaj naj naredim?
flojdi 14.06.2019, 14:38:56
. pa zakaj me ta slikca spominja na en hudo dober komad : mad World
TistoPravo 14.06.2019, 13:46:13
Takole bi mogel narod na ulice ležat jit, ko so vam vaši robotizirani politiki 240 tolarjev za 1 euro razprodal...
Von_Clausewitz 14.06.2019, 13:30:08
Dejstva, da problem ni v trgovski industriji, prej nasprotno, problem je potrošnik oz.povpraševanje. osebno kupujem kvalitentl blagovno znamko. Nosim 10 in več let...ti pa kupuj tretje razredno kvaliteto. Ker to, da se v Sloveniji prodaja blagovna znamka, to še ne pomeni da je prva klasa. Primer; emporio prodaja za ceno tretje klaso, kot da bi bila prva klasa. Pa ni, preverjeno, tako kot tista nuttela ali prašek tuje blagovne znamke...plačaš pa jo isto ceno. To so prevaranti...in tej, ki ležijo tukaj je ena navadna samopromocija ali pa sk nevedneži, kar dvomim. Zato pa študira celo življenje😂😂😂
Madworld 14.06.2019, 16:32:42
Torej je problem v trgovski industriji; Če Emporium prodaja slabo robo po visokih cenah, so oni nefer. Niso kupci zahtevali takih cen. Se strinjam, kvalitetna blagovna znamka mora biti - problem nastane, ko mi poskusijo prodati znamko, majica pa je narejena v isti tovarni kot tista iz H&M, stane pa namesto 3€, 30€ ali več. V debatah se sliši argument "se odpelješ v tujino", ki pa tudi ni rešitev - trošiš svoj čas in denar, da tam kupiš blago, ki ti kot potrošniku pripada tudi doma - konec koncev smo prosti trg kajne? Torej užgimo po domačih trgovskih verigah, zatežimo za isto kvaliteto in ne požirajmo argumentov "različne regije imajo različen okus", kar je izgovor za prodajo tretjerazredne robe.
Rose Ava 14.06.2019, 12:40:35
kakšni komentarji...odprite vendar oči in ne napadajte mladine, ker se bori za svojo prihodnost, ki jo je zafurala naša generacija s prekomernim potrošništvom in ignorantskim odnosom do okolja. naslanjate se na politično propagando namesto, da bi se soočili z dejstvi in o njih kritično razmislili. od kje vam ideja, da so ti mladi delomrzleži? in da hipokritsko nakupujejo v tovrstnih trgovinah?
luckysss 14.06.2019, 12:55:43
Tisti, ki imamo odprte oči, vidimo, da mladina krepko povečuje jamo, ki smo jo mi začeli kopati pod taktirko ZDA oziroma formalno EU...Mladina je popolnoma zmanipulirana...postaviš osebka v kot s transparentom v eni in mobitelom v drugi roki in bo tam do jutra če bo treba. potem mu le napolniš telefon, zamenjaš transparent in lokacijo in to je to...In mladi niso delomrzneži...bi delali nekaj kreativnega, pomembnega...vendar ne fizično ali vezano na delovni čas...To ubija kreativnost..Takšni "performansi" so kreativni in nevladne organizacije to podpirajo...Skratka visoko tehnološke Butale...
fairplayy 14.06.2019, 13:51:29
no lucky in kaj naredite tisti, ki imate odprte kao oči razen, da popljuvate poskuse nekaterih, ki želijio kaj spremeniti?? Pasivnost ni rešitev paše samo ta velikim korporacijam, ki nočejo sprememb zaadi dobička
luckysss 14.06.2019, 14:10:54
Treba je ljudi osveščati, a včasih je to boj z mlini na veter ...kot bi hišnemu mačku bral Žižka...
strucm1 14.06.2019, 12:20:38
6/8 slika...tipicen priemer "studenta" nekje iz okolice Lj, ki studira do zadnjega moznega leta in izkorisca vse kar drzava ponuja (republisko stipendijo, studentske bone za jest, vozovnice itd.) Med tednom gre namesto na faks raj v tivoli s kolesom iz leta 1967, v sirokih udobnih barvnih in lahkih poletnih hlacah in japankah,.. enga zelenega spoha (nic nimam proti) in si napne gurtno med dvema drevesoma ter izvaja akrobacije. Podruzi se z istomislecimi hipurji, ce je kaksen pogovor smesen al pa "genialen" to oplemeniti z kaksnim angleskih stavkom (thats so true... al pa you got it hihuhi) ma mr_š
Stauffenberg 14.06.2019, 12:37:26
Kaj tebi ni jasno???? Pojdi šivat za 12 ur za 2 $, da boš skapiral.
kiki46 14.06.2019, 12:46:40
nisi mogel bolj dobro opisat rešitelje zemlje. ono zmaga, rešujem zemljo, zato uživam njene profukte THC
allcolours 14.06.2019, 12:50:06
😂
allcolours 14.06.2019, 12:51:03
strucm smesen mi je zadnji stavek
luckysss 14.06.2019, 13:02:20
Stauffenberg 14.06.2019, 12:37:26 Kaj tebi ni jasno???? Pojdi šivat za 12 ur za 2 $, da boš skapiral..............................................................Očitno ti nisi skapiral skrajnega kapitalizma in kastnega sistema, ki je vse bolj prisoten povsod, še najbolj pa v Indiji....Če boš torej vzel nekemu dečku v Indiji delo šivanja za dva dolarja na dan, bo primoran na delo v polju s škropivi za 1,5 dolarja na dan...verjetno ti bo neizmerno hvaležen dokler ga strupi ne bodo pobrali...
Von_Clausewitz 14.06.2019, 13:21:45
😂😂😂👌👏👍
ZIPPO 14.06.2019, 17:09:06
Samo da je vama luštn 🤣🤣🤣
TistoPravo 14.06.2019, 12:19:19
Čas je da dobimo prehrambenega trgovca z 3x nižjimi cenami od danšnjih najnižjih...da malo uravna trg z pravičnostjo. Nore so cene današnje po štacunah.vse kar primeš je 1 eur, starih 240 tolarjev. Za to so v še v zadnjih časih tolarja dobil 2,5 kg kruha ali 2,5 piva. Oblačila so bla pa že takrat precenjena
AlwaysProsper 14.06.2019, 12:38:26
Treba je placat delavce ki proizvajajo to hrano, razen ce zelis delat za 300€ nebo nikol vec kruha za 100SIT
TistoPravo 14.06.2019, 13:24:05
Leta 2006 je bila minimalna plača na nivoju današnje, ravno tako študentska ura...torej kdo je tukaj profitirač. Robotozirani lastniki kapitala in politiki...državni proračun z pobranimi višjimi davki ja višje cene...del gre tudi v Eu, čeprou pravijo da smo jim stalno dolžni in da nam oni dajejo več kot mi v Eu. Hvala lepa za tako Eu
TistoPravo 14.06.2019, 13:28:51
"ALWAYSProsper"...samo tist, ki ima slab spomin...lahko piše to kar pišeš ti...no napiši, koliko je mesečno zaslužil študent leta 2006 za 160 ur mesečno kar je bilo primerljivo z minimalno plačo in tudi danes nekak je....150.000 -180.000 tolarjev bp. Torej 600-700 eur. In kje vidiš ti višek na plačilni listi današnjih mezd v eurih glede na zadnje leto tolarja. Popolnoma nobene razlike ni, samo vse cene so 3x višje vsaj! To je bil največji rop v zgodovini slovenskega ljudstva, vstop v euro
TistoPravo 14.06.2019, 13:35:39
Minimalna plača bi morala glede na cene bit že zdavnaj primerljiva avstrijski, vsaj 1200 eur...socialni prejemki pa vsaj v višini zdajšnje minimalne plače. Tko se z narodom norca dela, da se vam cela EuRopa reži...da ste podlegli tem vašim manipulantskim voditeljem ki so vam tolar tak pod ceno prodali...za sramotnih 240 tolarjev za 1 eur
flojdi 14.06.2019, 14:42:25
. torej ..treba je spravit marže nazaj na 30. (s 300+) /pa še to je preveč, če mene kdo vpraša
fairplayy 14.06.2019, 11:53:20
Zelo dober poučen članek še posebej pa pohvala in poklon mladim za pogumno dejanje še posebej zato, ker se to zgodi v SLO, kje še ljudje okoljsko zdaleč niso tako razgledani kot v nekaterih severnih državah EU očitno se stanje izboljšuje vsaj pri mladih. Poleg tega vsak kos blaga prepotuje 1000 kilometrov z umazano ladijo in onesnaži zrak in morje. Vsak kos blaga bi lahko sešili lokalno za kar bi nastala nova delovna mesta in čeprav bi bil mogoče dražji bi si ga tako lahko več ljudi priivoščilo.
luckysss 14.06.2019, 12:08:07
Tvoj komentar je zmes nepoučenosti in naivnosti.... Tekstilna industrija je pri nas že davno propadla ker smo predragi kot delovna sila...In kako in od kje bi dobili blago," da bi šivali doma" ?!....Kakšna je razlika, če k nam vozijo "umazane ladje 1000 km" bombaž, metrsko blago ali narejene izdelke ?! In kakšno pogumno dejanje mladih ?! Ta bedast "perfonmance" ?! Je dovolj resnih okoljskih, etičnih in moralnih problemov proti katerim bi res bilo treba protestirat, ampak tam res rabiš pogum...Recimo zakaj ni protestov proti temu, da v tem stoletju vsak dan umira na tisoče otrok od lakote...To nobenega ne zanima, to ne moreš obdavčit, to ne prinaša denarja ..ovce..
allcolours 14.06.2019, 12:55:14
Problem je tudi ker velika podjetja, ki bi lahko za svoje zaposlene vsaj malo boljse kvalitete robo nakupila na EU trgu ali se boljse v Sloveniji, kupuje majice po 1,50/kos s Kitajske. Teli koritniki so najbl skrti.
Krematorij666 14.06.2019, 11:53:10
Nekateri že čutijo posledice čakalnih dob za lobotomijo