ZELENA SLOVENIJA

Potapljači bodo morsko dno očistili odpadnih ribiških mrež in druge opreme

Natisni1
Morsko dno je med drugim prekrito z izgubljenim in zavrženim ribolovnim orodjem, ki ogroža morsko raznolikost. Slovenska ekipa namerava v okviru projekta Dizro, ki se sofinancira iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, prepoznati in očistiti najbolj onesnažene lokacije slovenskega morskega okolja.

Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj 5000 metrov ribiških mrež.
Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj 5000 metrov ribiških mrež.FOTO: Dreamstime

V okviru omenjenega projekta se bodo strokovnjaki osredotočili na najmanj 50 najbolj onesnaženih lokacij morskega okolja v slovenski Istri. S pomočjo potapljačev bodo v 25 mesecih te lokacije očistili, da bo lahko spet zaživela biotska raznovrstnost. Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj 5000 metrov ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin. S tem bodo močno prispevali k ohranitvi naravne dediščine in morske raznolikosti.

Vzporedni cilj projekta je vzpostavitev nove inovativne storitve odstranjevanja ribolovnega orodja za razvoj trajnostnega ribolova v Istri. Ta predvideva tudi recikliranje zavrženega orodja in mrež.

Dizro sicer pomeni kratico za dvig izgubljenega oziroma zavrženega ribolovnega orodja, tako pa se je imenovalo tudi plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali za ribolov na Jakobove pokrovače ob francoski obali.

Operacijo je v okviru Javnega poziva LAS Istre v letu 2017 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014-2020 prijavil Zavod za pomorske dejavnosti Koper s partnerjem, družbo Zanestra. Odobrena operacija se sofinancira iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

Potapljač Igor Komadina
Potapljač Igor KomadinaFOTO: OZS Domžale

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Cesar Millan - Vodja krdela 11.06.2019, 18:45:35
Ja ali se pripravlja nova kraja Evropskega denarja !!! Ribiči naj sami očistijo morje ,ker je njihova riba predraga naredijo pa nič !!! Za čistočo morja !! Ribe so pa tako predrage pa še polno plastike imajo v sebi !!!!