ZELENI SVET

'Ko nam rečete, da sprememba ni možna, to pomeni, da se je bojite'

Natisni1
Svetovna in tudi slovenska mesta so preplavili mladi, ki so vzklikali 'Ni planeta B'. 2052 krajev v 123 državah na vseh celinah, celo na Antarktiki. Tako je sporočila Greta Thunberg, začetnica gibanja mladih, ki je ne le zajelo, ampak povsem preplavilo svet. Na ulicah so bili večinoma šolarji, nekateri tako mladi, da sami na podnebne proteste niso smeli. V naši prestolnici se je zbralo okoli 9000 protestnikov.

Podnebni protesti mladih so se danes zvrstili v sedmih slovenskih mestih. Po podatkih gibanja Mladih za podnebno pravičnost se je v Ljubljani zbralo 9000 ljudi, v Mariboru in Kamniku po 1000, v Kopru 600, v Novem mestu 400, Slovenskih Konjicah 200, v Ormožu pa 150. Njihovo glavno sporočilo je, da 'ni planeta B' in da na opustošenem planetu ne moremo živeti.

Mlade sprejel Marjan Šarec

Mladi so poskrbeli za vso organizacijo, svoj protest so prijavili, angažirali so redarje, sodelovali s policijo, za sabo bodo tudi počistili, je obljubil Tim Gregorčič iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Vse udeležence so že pred shodom pozivali, naj se odpovejo drogam, alkoholu in nasilju. Mladi borci za okolje so oblikovali konkretne zahteve, ki so jih predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu in Simonu Zajcu z okoljskega ministra. Šarec je dejal, da je vesel, da so se mladi organizirali in da zahteve jemlje z vso resnostjo.

Po vsem svetu, tudi v Ljubljani, se je zbralo na tisoče ljudi, je v imenu organizatorja, gibanja Mladi za podnebno pravičnost, poudaril Atila Urbančič. "Tisoče ljudi, ki razumejo, da tako ne gre naprej. Tisoče ljudi, ki razumejo, da na opustošenem planetu pač ne moremo živeti. "

"Dovolj imamo. Dovolj onesnaženja, dovolj pasivnosti in dovolj praznih obljub."
"Dovolj imamo. Dovolj onesnaženja, dovolj pasivnosti in dovolj praznih obljub."FOTO: Miro Majcen

'Ko nam rečete, da sprememba ni možna, to pomeni, da se je bojite'

Reja Debevc, ki je ta teden na temo podnebnih sprememb govorila tudi s poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu v okviru srečanja z mladimi podnebnimi aktivisti je povedala, da so jo politiki razočarali in da se na starejše ne moremo več zanesti: "Dovolj imamo. Dovolj onesnaženja, dovolj pasivnosti in dovolj praznih obljub. Ko nam rečete, naj gremo nazaj v šolo, to pomeni, da se nas bojite. Ko nam rečete, da sprememba ni možna, to pomeni, da se je bojite, ker je svet, v katerem živite, edini, ki ga poznate. A to še ne pomeni, da boljši svet ne obstaja."

"S tem, da sodelujem na protestu, hočem sporočiti, da politiki premalo naredijo za našo državo in svet, da bi rešili okoljsko krizo. Preveč obljubljajo in premalo naredijo. Zelo grdo se mi zdi, da se politiki tako obnašajo in da mora namesto njih nekaj narediti mlajša generacija,"  razmišlja sedmošolec Voranc Bricelj iz Osnovne šole Danile Kumar, najmlajši aktivist gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

"Soočamo se z največjo eksistencialno krizo v zgodovino človeštva, in vendar jo ignorirate. Vi, ki jo ignorirate, veste, kdo ste."
"Soočamo se z največjo eksistencialno krizo v zgodovino človeštva, in vendar jo ignorirate. Vi, ki jo ignorirate, veste, kdo ste."FOTO: AP

Danes je v svojem govoru dejal: "Če politiki ne opravljate svojega dela, mi ne moremo hoditi v šolo, ker se moramo boriti za svojo prihodnost. Očitno smo otroci tisti, ki se najbolj zavedamo resnosti okoljske krize."

Protesti po celem svetu

Na Švedskem so proteste pripravili v 114 mestih. Na stotine šolarjev se je zbralo v Stockholmu, kjer se je vse tudi začelo. 20. avgusta lani je 16-letna Greta Thunbergsama stala pred tamkajšnjim parlamentom, dobrega pol leta pozneje so ji sledili milijoni, prislužila si je tudi nominacijo za Nobelovo nagrado za mir.

"Greta! Greta! Greta," je danes odmevalo po trgu, ko je stopila pred množico. "Rojeni smo bili na ta svet in moramo živeti s to krizo, tako kot bodo morali naši otroci in vnuki," jih je nagovorila. "Soočamo se z največjo eksistencialno krizo v zgodovino človeštva, in vendar jo ignorirate. Vi, ki jo ignorirate, veste, kdo ste."

V Londonu se je pozivu odzvalo okoli 20 tisoč mladih, protesti so potekali po vseh večjih mestih. Tako kot v Španiji, kjer je eden od organizatorjev Lucas Barrero zelo dobro povzel razloge za protest. "Večina današnjih politikov čez 50 let ne bo več živih. Mi bomo in ne moremo se zanesti nanje,"je dejal.

Da toliko mladih, kot jih je prišlo na ulice in trge, niso pričakovali, poročajo tudi iz Italije. Ocenjujejo, da se jih je samo v Milanu zbralo skoraj 100 tisoč, medtem ko je bila v drugih mestih udeležba skromnejša: 10 tisoč v Firencah in Torinu, 6000 v Rimu, 3000 v Bologni ... V Nemčiji so protestirali v skoraj 200 krajih.

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Razumnež 18.03.2019, 10:47:55
e-avtomobili bodo zadnji žebelj v krsto zelenega planeta.