ZELENA SLOVENIJA

Pitje vode iz pipe ni samo bolj zdravo, ampak tudi okolju prijaznejše

Natisni0
Na svetu danes živi 2,1 milijarde ljudi, ki doma nimajo pitne vode, kar vpliva na njihovo zdravje, izobraževanje in preživljanje. V Sloveniji smo med tistimi srečniki, ki si lahko brez skrbi vodo natočimo iz pipe. Prav zato so na ministrstvih za okolje in zdravje podpisala pobudo, s katero želijo v podjetjih in organizacijah spodbujati pitje vode iz pipe.

Voda iz pipe
Voda iz pipeFOTO: Dreamstime

Pred petkovim svetovnim dnem vode sta državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Simon Zajc ter državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko podpisala zavezo certifikata Voda iz pipe. Gre za pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS, s katero želijo v podjetjih in organizacijah spodbujati pitje vode iz pipe.

Namen svetovnega dneva voda, ki ga vsako leto obeležujemo 22. marca, je usmeriti pozornost na pomembnost vode. Letos poteka pod geslom Ne prezrimo nikogar. Na svetu danes živi 2,1 milijarde ljudi, ki doma nimajo pitne vode, kar vpliva na njihovo zdravje, izobraževanje in preživljanje.

Slovenija ima številne vodne vire ter se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. A čeprav imamo zdravo in kakovostno pitno vodo, se pogosto dogaja, da mnogi raje posegajo po vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki okolje obremenjuje veliko bolj kot voda iz pipe.

V Sloveniji je pravica do pitne vode zaščitena na najvišji pravni ravni, saj smo jo leta 2016 zapisali v ustavo. Skladno s tem ima vsakdo pravico do pitne vode, vodni viri pa so javno dobro ter služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev.

Na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS in v okviru vseslovenske komunalne pobude Skupaj za boljšo družbo je tako nastala pobuda Voda iz pipe, katere cilj je, da pitje pitne vode iz pipe postane vsakodnevna praksa v podjetjih in organizacijah ter prva izbira zagotavljanja vode pri organizaciji dogodkov.

Podpornika pobude sta ministrstvi za okolje in zdravje. Okoljsko ministrstvo je k njej pristopilo z veseljem, saj se po Zajčevih besedah v Sloveniji premalo zavedamo, da nas bogati kakovostna voda in da je pitje vode iz pipe ne samo bolj zdravo, ampak tudi okolju prijaznejše kot poseganje po ustekleničeni vodi, so sporočili z okoljskega ministrstva.

V okviru letošnjega svetovnega dneva voda bo v petek posvet z naslovom Voda za trajnostni razvoj, direkcija za vode pa bo pripravila dan odprtih vrat na različnih lokacijah vodne infrastrukture po Sloveniji.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI