ZELENA SLOVENIJA

Smeti, ki so kar mesec dni ležale na Litijski cesti, so končno odstranili

Natisni21
Pred mesecem dni smo poročali o kupu nelegalno odvrženih komunalnih odpadkov v okolici Ljubljane. Kup smeti ob cesti in gozdu je včeraj še vedno čakal na odvoz. Za zadevo so, kot odgovarjajo na MOP, pristojni na inšpektoratu Mestne občine Ljubljana, ki pa se na naše številne klice, kdaj bodo smeti odstranili niso odzivali. Odpravili smo se na teren in izvedeli, da so smeti tekom včerajšnjega dne odstranili, kar so potrdili tudi na MOL.

Kot smo poročali, so neznanci na Litijski cesti v okolici Ljubljane ob cesti in gozdu 18. maja odvrgli veliko količino smeti. Videti je, kot da so jih odložili kar s tovornjaki. Občinski inšpektorji so takrat sprožili postopek, da bi našli krivca za onesnaževanje.

Primer še vedno preiskuje tudi policija. Kot so nam sporočili iz PU Ljubljana, kriminalistična preiskava v zvezi z dogodkom še ni končana, a to ni razlog, da pristojni ne bi mogli urediti odvoza smeti. Te so namreč še včeraj vedno čakale na odvoz, v okolici pa se je širil smrad.

Če kršitelja ne bodo našli, bo odločba za odstranitev izdana lastniku zemljišča

Na vprašanje, zakaj po mesecu dni za odpadke še vedno ni bilo poskrbljeno, saj stanje povrhu vsega poslabšujejo še poletne temperature, od ljubljanske občinske inšpekcije nismo dobili jasnega odgovora.

O tem smo jih sicer spraševali že 28. maja in 6. junija in takrat so nam odgovorili, da "za odpadke še ni bila odrejena odstranitev, saj neposrednega povzročitelja ni bilo mogoče določiti. Zakon o varstvu okolja določa, da morajo odpadke odstraniti lastnik zemljišča ali drugi posestnik v primeru, da povzročitelj ni znan. Postopek teče v sodelovanju s Policijo. Odločba za odstranitev odpadkov bo izdana takoj, ko bo znan povzročitelj. Če tega ne bo mogoče določiti oziroma se ga ne bo v doglednem času, bo odločba izdana lastniku zemljišča. Na območju, kjer so odloženi odpadki, so lastniki zemljišč Republika Slovenija, ena pravna oseba v likvidaciji in ena fizična oseba."

Ker nam takrat niso znali povedati, kdaj približno se bo to zgodilo, smo mesec po tem, ko so bili odpadki še vedno tam, kjer so jih najverjetneje odložili tovornjaki, včeraj znova naslovili vprašanja na MOL. Kot so nam odgovorili, so k reševanju zadeve pristopili tako, da so uvedli inšpekcijski postopek, v katerem so bili odpadki z lokacije v celoti odstranjeni. 

To smo preverili tudi na terenu, kjer smo izvedeli, da naj bi smeti počistili včeraj. 

Ekologi brez meja: frekvenca nadzora inšpekcijskih služb prenizka in odzivnost slaba

Za komentar smo zaprosili tudi društvo Ekologi brez meja, kjer pravijo, da opažajo, da je frekvenca nadzora inšpekcijskih služb prenizka in odzivnost slaba: "Občasno se dogaja, da samo potrditev prijave dobimo šele po enem mesecu, kar se ne šteje niti za začetek postopka. Kasneje kot inšpektorji obravnavajo prijavo na terenu, težje je zbrati dokaze zoper kršitelja. Po naših izkušnjah se primeri tudi veliko hitreje rešijo, kadar jim pozornost posvetite mediji."

Ljudje se velikokrat bojijo prijaviti kršitelje, saj so ti agresivni

"Kakršnokoli odmetavanje odpadkov v naravi je nesprejemljivo, predvsem pa nezakonito, in storiti moramo vse, da se to ne dogaja."Kot opozarjajo, se ljudje velikokrat bojijo kršiteljev, ki so tudi agresivni, in posledično se ne odločajo podati prijave ali pomagati v postopkih: "Ekologi brez meja nudimo pomoč ljudem pri prijavah divjih odlagališč, kjer zakrijemo njihovo identiteto."

Divja odlagališča ena izmed oblik okoljskega kriminala

Divja odlagališča so ena izmed oblik okoljskega kriminala in eden izmed sindromov bolezni sistema ravnanja z odpadki, svarijo Ekologi brez meja. Kot dodajajo, predstavljajo grožnjo okolju in ljudem, saj odpadki, odloženi na njih, pogosto vsebujejo nevarne snovi. Te lahko prodrejo tudi v podtalnico in nepovratno onesnažijo vire pitne vode. Divja odlagališča kvarijo izgled krajine in s tem zmanjšujejo kvaliteto bivanja ter imajo neposredne negativne ekonomske učinke – zmanjšujejo privlačnost turističnih območij, zmanjšujejo vrednost nepremičnin in zahtevajo visoka sredstva za sanacijo. Zavedati se moramo, da je najdražji tisti odpadek, ki ga najdemo v naravi, najboljši pa tisti, ki sploh ne nastane, še opozarjajo.

Spomnimo: Na cesti v besniško dolino v okolici Ljubljane se je konec maja pojavil ogromen kup komunalnih odpadkov, ki jih je nekdo tam nezakonito odložil. Smeti so neznanci odvrgli tik ob cesti in gozdni poti. Občani, ki so smeti opazili, so o tem takoj obvestili inšpekcijo in policijo. 

KOMENTARJI (21)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
proofreader 18.06.2019, 14:53:54
Zanimivo da novinarji niso pospravili, da bi kaj koristnega naredili. Raje sitnarijo naokoli.
Andree 18.06.2019, 14:40:49
Čudno vse skupaj. Smeti so prešane in teh preš v sloveniji ni veliko dejansko jih imajo podjetja,ki se ukvarjajo z odpadki torej ve se kje iskati
Primula1 18.06.2019, 13:40:16
Te smeti bi moral nekdo na lastne stroške dostaviti na sedež inšpektorata. Bi videli, kako hitro se jih da odstraniti.
Snagec 18.06.2019, 12:24:32
aha
mertseger 18.06.2019, 11:50:11
Ne mi rečt da v vsem tem kupu mešanih smeti ni enega papirja z naslovom nekoga, položnice, pisma ali podobnega. Preko njega skoraj sigurno najdeš tisteg aki je bil odgovoren za odlaganje. Se pa vidi da je tole bilo že nekje stiskano ker je z jeklenico zavito.
slab zadah 18.06.2019, 11:25:21
Ni čudno, da v Ljubljani ni medvedov, katera pametna žival pa bo živela v tej svinariji...
ecnarf 18.06.2019, 11:35:39
je pa unih na dveh nogah veliko
fairplayy 18.06.2019, 11:21:31
in mi smo se italijanom delali norca
joze-j 18.06.2019, 11:06:21
Se tudi čisto zraven ( 100m ) POP-a ustvarja nekakšna deponija.
proofreader 18.06.2019, 14:54:35
Tistega ne vidijo.
ecnarf 18.06.2019, 10:53:09
tolk ste nesposobni da tud za smeti ne znate poskrbet ,v enem dnevu bi jih morali pospravt če ne drug komunalaše najmanj pa lastnik zemljišča ki ni nič kriv.
Leonard 18.06.2019, 10:50:53
Prosim ne nadlegujte inšpektorjev in sami počistite okolje.Sram vas naj packe .
rkj 18.06.2019, 10:30:23
"Če tega ne bo mogoče določiti oziroma se ga ne bo v doglednem času, bo odločba izdana lastniku zemljišča." Bravo geniji.
luckysss 18.06.2019, 10:34:52
Država očitno podpira kršitelje in zatira oškodovance...to je absurd, ki ga je treba takoj prekiniti...Kje ste poslanci ...se spet ukvarjate le samimi seboj..?!
A si ti mal bogi 18.06.2019, 10:24:46
Država naj poskrbi za to, saj jo plačujemo on preplačujemo. Grešnile pa preganjat
resslovenka 18.06.2019, 10:11:05
Minister za okolje... Halooooo Pošljite na ta odlagališča svoje podrejene službe, da poberejo vso opisano nesnago. Sicer pa ima okoljski minister dela čez glavo in res upam da ni minister kar tako. Škoda, da ni ostal gospod Jure Leben. Se mi zdi, da je bil pravi garac med ministri.
AlternativeFacts 18.06.2019, 10:04:25
ja dajmo jih izvozit v Azijo...Ah saj res, azija noče več uvažati smetovja..kaj pa sedaj? Pa tako čista celina smo bili.....
luckysss 18.06.2019, 10:03:31
"Če kršitelja ne bodo našli, bo odločba za odstranitev izdana lastniku zemljišča".......Bolj butasto ne gre...!!!.. Sicer pa ima vsaka smet svojo forenzično sled...Celo odpadni gradbeni material, smeti kot so zgoraj, pa še posebej... Kje ste sedaj mladi ?! Čas je da se preoblečete v inšpektorje in ležite na tleh...dober "perfomens"...
Andree 18.06.2019, 10:15:26
No namesto performansa bi lahko vzeli vrečke v roke pa to pospravili
luckysss 18.06.2019, 10:22:57
Ne moreš delati selfije z umazanimi rokami...
Tomvojo 18.06.2019, 10:43:47
Lahko s podaljškom, ka si zaostal.