ZELENA SLOVENIJA

Bi posadili lonček cvetlic?

Natisni0
Skrivnostna mešanica avtohtonih slovenskih cvetlic lahko priroma k vam domov, če se odločite, da boste nekaj svojega časa darovali znanosti oziroma razvoju življenja tistih, brez katerih ljudje ne bi mogli preživeti – rastlin. Začel se je namreč vseslovenski projekt znanosti za državljane, v katerem bomo po vsej Sloveniji znanost sejali dobesedno. S poskusom sejanja cvetlic.

S sejanjem semen cvetlic so v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani zagnali vseslovenski projekt znanosti za državljane, v okviru katerega bodo takšna semena sadili po vsej Sloveniji. Častno pokroviteljstvo nad projektom je prevzel predsednik republike Borut Pahor, ki je na današnji slovesnosti tudi posadil prvo cvetlico.

S tem projektom želijo ljudem približati znanost, in jih hkrati opomniti, kako pomembna so semena za naš obstoj. Rezultate prvih semen, ki so jih zasejali v ljubljanskem Botaničnem vrtu, bodo želi jeseni, v času dogodka Noč ima svojo moč, ko po vsej Evropi za en dan za javnost svoja vrata odprejo znanstvene organizacije.

Direktor Hiše eksperimentov Miha Kos je v krajšem nagovoru zbranim pojasnil, da je ideja projekta v tem, da zadnji petek v septembru pripravijo znanstveno-promocijski dogodek. Na ta dan odprejo vrata znanstvene ustanove, ljudje pa lahko vidijo, s čim se ukvarjajo znanstveniki, kako znanost deluje in komu je namenjena.

Za znanost pa je po njegovih besedah potrebna tudi vztrajnost. Zato že zgodaj želijo v projekt vključiti tudi državljane, ki bodo posejali rastline, nato pa bodo znanstveno spremljali njihovo rast. "Delali bomo tudi napake, a tudi napake je treba delati, če se želimo česa novega naučiti," je še povedal Kos.

Lahko se prijavite na projekt in posejte lastne cvetlice.
Lahko se prijavite na projekt in posejte lastne cvetlice.FOTO: POP TV

V Sloveniji imamo zaenkrat še 3500 rastlinskih vrst, a grožnja njihovemu obstoju in obstoju semen obstaja. Pisanih travnikov je namreč zaradi intenzivne košnje vse manj, raznovrstnost izginja, z njo pa tudi čebele.

Morda bo lonček cvetličnih trajnic, ki jih lahko brezplačno naročite v sklopu projekta Noč ima svojo moč, res le kaplja v morje, a ko človek pogleda ta majhna semena, verjame reku, da iz majhnega zraste veliko. 

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI