PODNEBNE SPREMEMBE

Jadransko morje ni tako čisto, kot mislimo: eno najbolj onesnaženih s plastiko

Natisni10
Dno Jadranskega morja je eno najbolj onesnaženih s plastiko po severovzhodnem delu Sredozemskega morja in Keltskem morju, so objavili v ameriškem znanstvenem časopisu Marine Pollution Bulletin. Mednarodni strokovnjaki opozarjajo, da do 80 odstotkov plastičnih odpadkov v Jadransko morje prihaja s kopnega.

Ob obali Jadranskega morja živi približno štiri milijone ljudi, v turistični sezoni pa se njihovo število poveča skoraj šestkrat, so opozorili v študiji o izzivih plastičnih odpadkov v Jadranu. Podatki so bili prvič objavljeni aprila lani v posebni izdaji hrvaškega časopisa Pomorski zbornik, ki ga pripravlja reška univerza. Kot so dodali, je posebna težava Jadranskega morja, da gre za majhno, plitvo in polzaprto morje.

Večina odpadkov z vetrom in tokovi iz Alabanije

V južne dele hrvaškega Jadranskega morja večina plastičnih odpadkov, približno 90 odstotkov, pride z vetrom in morskimi tokovi iz Albanije, poroča danes hrvaški novičarski portal index.hr, ki se sklicuje na več znanstvenih prispevkov in raziskav iz preteklih let.

Med 70 in 80 odstotkov odpadkov pride v morje s kopnega, ostalo onesnaženje prispevajo pomorski promet, turistične dejavnosti, navtični turizem, ribištvo in naftne platforme, je za portal izjavil višji znanstveni sodelavec splitskega instituta za oceanografijo in ribištvo Pero Tutman.

Sredozemsko morje med najbolj onesnaženimi, ker gre za 'polzaprti' bazen

Dodal je, da je tudi Sredozemsko morje eno najbolj onesnaženih morij, ker gre za polzaprti bazen, h kateremu gravitira vrsta držav z različnimi civilizacijskimi navadami s treh celin. "Žal raven ekološke zavesti in ravnanja ni povsod na najvišji ravni," je dejal Tutman.

Povedal je še, da plastika predstavlja med 60 in 80 odstotkov odpadkov v evropskih morjih, a je težko oceniti, kolikšen je delež plastike v odpadkih v Jadranskem morju. Izpostavil je, da zajeten delež plastični odpadkov v hrvaškem Jadranu predstavljajo vatirane palčke za ušesa, kar kaže ne samo na slabe čistilne kanalizacijske naprave, ampak tudi na pomanjkanje ekološke kulture prebivalcev, ki paličke mečejo v kanalizacijo in ne v zabojnike za plastiko.

 Za plastenke je čas razgradnje ocenjen na 450 let, za pločevinke med 100 in 500 let, medtem ko za steklenice doba ni ocenjena. Kot so objavili, se obarvan les v morju obdrži 13 let, volnene nogavice leto dni, bombažna majica od enega do petih mesecev, papir pa dva do štiri tedne.

KOMENTARJI (10)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
desirous 17.06.2019, 15:56:26
Težava je da vplivni in odgovorni nimajo interesa karkoli spremeniti. Ne sprejmejo nobenega dolgoročno učinkovitega ukrepa. Sprejeta prepoved plastičnih slamic in malih vrečk je le kaplja v morje. In kaj bi morali narediti? ___ 1) Takoj bogato financirati raziskave za učinkovito reciklažo in razgradnjo plastičnih odpadkov. ___ 2) Vse pijače polniti v standardizirane vračljive steklenice ___ 3) Uvesti papirno ali standardizirano vračljivo embalažo za množično prodajano blago (npr. sadje, sladkarije, delikatesna živila,...). ___ 3) V trgovinah prodajati le še kompaktne vrečke z ročaji, ki so primerne za večletno uporabo. Morajo pa biti drage, da se ljudi prisili, da jih ne vržejo v smeti. 90% cene vrečke bi bil eko-davek namenjen za delno pokrivanje stroškov zbiranja in reciklaže odpadkov.
Esmeralda Rupnik 1 17.06.2019, 15:25:23
sami sebe uničujemo,............
abmam 17.06.2019, 14:59:43
Rimljane je uničil svinec v glinenih vrčih, našo civilizacijo bo plastika.
LOS - T 17.06.2019, 14:28:50
kako če pa bit, če majo Albanci in Črnogorci vse speljan direkt v morje, tok gre pa gor proti Trstu. Sej sem že večkrat rekel, da bi morala Hrvaška in mogoče tudi Slovenija in Italija, nardit eno raziskavo na terenu in potem pred evropskimi sodišči tožit Tirano in Podgorico. Drgač bo sam še večji sranje, hrvaška riba ni več riba ampak albanska vrečka...
Vitez janez 17.06.2019, 13:36:07
Kot kaže bi bilo kar primerno da naša Tanja Fajon pove še kaj na temo ekologije njenim predragim volilcem. Ni dovolj da majo vize. Vljudno jih naprošamo naj nam ne onesnažujejo jadranskega morja
bedakkkk 17.06.2019, 13:30:18
zakaj take laži ?
bedakkkk 17.06.2019, 13:31:01
sicer je res da bi bilo lahko tudi jadransko morje čist kje je tudi kar zelo uamzano samo to ni nič proti drugim delom sveta kjer tečejo v morje reke iz plastike
Krematorij666 17.06.2019, 12:37:57
Vi se kar trudite s temi populističnimi članki...ne ganejo me, ker nimate nobene meje. Cel mesec o plastiki v morju, naslednji o ledenikih, potem o vremenskih vplivih...BRIGA ME. Ukinitev slamic in plastični pribor bodo rešili svet, ko pa pogledaš v vozičke nakupovalcev pa teh izdelkov dejansko ni v vozičkih. Plastične flaše pa niso prepovedane a jih ima vsak v vozičku. Sedaj pa so začeli še računati plastične vrečke na hitrih blagajnah...zakaj že? če je prepoved je prepoved, ne pa prepoved obračati v dobiček. Kam gre ta denar? v reciklažo plastike? Še enkrat BRIGA ME.
Wallucus dux 17.06.2019, 15:38:23
In kaj bo rešila popolna prohibicija plastike v EU, če je znano, da več kot 80% globalnega onesnaženja s plastiko izvira iz Azije? To ne bo pomagalo k zmanjšanju odpadkov niti v Jadranu, ki jih glede na podatke večinoma ustvari Albanija.
Krematorij666 17.06.2019, 16:14:15
Bravo in kaj nas potem dnevno bombardirati z težavami, za katere nismo krivi in nam vzbujate slabo vest...vseeno mi je...