PODNEBNE SPREMEMBE

Greta ni sama, Gret je veliko: kdo so mladi, ki vztrajno trkajo na vest svetovnih voditeljev?

Natisni57
Dejanje ene najstnice je le v nekaj mesecih preraslo v globalno gibanje mladih. Če se ni dotaknila politikov, je nedvomno prebudila najmlajše, ki po vsem svetu jasno in glasno zahtevajo ukrepe ... Ne upanja, ne obljub – temveč odločno akcijo. A Greta ni edina niti prva mlada aktivistka, ki je povzdignila glas za čistejše okolje.

"Ko sem bila stara približno sedem let, preden sem izvedela za podnebne spremembe in razumela, kaj se dogaja z okoljem, sem opazovala naravo in si mislila, da bo ta za vedno tukaj," je za britanski The Guardian povedala švedska šolarka Greta Thunberg. Lansko poletje je takrat 15-letnica "špricala" pouk, prikolesarila pred švedski parlament v Stockholmu in se usedla na tla. V rokah je imela doma narejen plakat, na katerem je pisalo: "šolski štrajk za podnebje".

Greta Thunberg je bila na prvem šolskem štrajku za podnebje sama, zdaj ji sledi na desettisoče otrok in mladostnikov.
Greta Thunberg je bila na prvem šolskem štrajku za podnebje sama, zdaj ji sledi na desettisoče otrok in mladostnikov.FOTO: AP

Idejo za šolski štrajk je dobila pri ameriških šolarjih proti nasilju z orožjem, ki so odšli na množične proteste po streljanju v Parklandu. Na prvem protestu se ji ni želel nihče pridružiti, a se je kljub temu odločila, da se usede pred parlament, pa čeprav sama.

Prvič je tam sedela približno sedem ur. Nato je svoj protest nadaljevala vsak teden. Starši so jo sprva skušali pregovoriti, da morda to ni najboljša zamisel, da lahko poskusi kako drugače. A mlado dekle je bilo neomajno. "Prvi dan sem bila sama, toda že drugi dan so se mi pridružili drugi, od takrat pa so tam ljudje ves čas," je dejala. Osem mesecev za tem se je njen podnebni 'štrajk' razširil na več kot 100 držav. Danes v najmanj 1650 krajih po vsem svetu mladi protestirajo. Na sto tisoče jih je odkorakalo iz učilnic na ulice in pred vladne institucije in od politikov zahtevalo, naj ukrepajo takoj. 

Danes 16-letna Greta pravi, da je zaradi stanja, v katerem je naš planet sprejela tudi okolju prijaznejši življenjski stil. Denimo, ne potuje z letali, v kar je prepričala tudi svojo družino, ne je mesa, saj je mesna industrija precejšnji onesnaževalec ... 

Najstnica je najprej doma in v medijih poslušala o stanju našega planeta, nato je začela sama prebirati o podnebnih spremembah in stanju družbe. "Vedno sem bila tisto tiho dekle v zadnji klopi, mislila sem, da ničesar ne morem spremeniti, da sem premajhna za kaj takšnega. Mislila sem, da lahko poskusim narediti vse, kar je v moji moči, vendar to ne bo imelo vpliva. Vendar je imelo in je postalo zelo velika stvar," je dejala Greta, ki dodaja, da je to neverjetno in da tega ni pričakovala. 

A kmalu je zanjo izvedel ves svet. Konec januarja je celo nagovorila svetovne voditelje v Davosu. "Odrasli ves čas govorijo: 'To dolgujemo mladim, moramo jim dati upanje.' Vendar jaz ne želim vašega upanja, ne želim, da zgolj upate. Želim, da vas zagrabi panika," je dejala. Zaradi njenega prispevka k okoljskemu ozaveščanju so jo tri norveške opozicijske stranke nominirale za Nobelovo nagrado za mir. "Greto smo nominirali, ker je podnebna grožnja eden glavnih dejavnikov za vojne in konflikte. Masovno gibanje, ki ga je začela Greta, je zelo pomemben prispevek k miru," so obrazložili nominacijo.

'Ne bomo več odnehali'

Toda mladi so se začeli oglašati že veliko prej, preden je 15-letnica z dvema kitkama stopila v protestniške čevlje. Čeprav na eni strani nekateri najvplivnejši politiki, kot je ameriški predsednik Donald Trump, zanikajo, da so podnebne spremembe in globalno segrevanje naša realnost, so mladi bolj kot kdajkoli prej pripravljeni vzeti vajeti v svoje roke. "Razočarali ste nas v preteklosti. Vendar mladi tega sveta so se začeli premikati in ne bomo več odnehali," so zapisali v odprtem pismu protestniškega gibanja FridaysForFuture (Petki za prihodnost), v okviru katerega danes poteka tudi "štrajk" mladih v Sloveniji. 

Na kakšno aroganco odraslih lahko naletijo, so se na lastni koži prepričali otroci, ko so konec februarja obiskali kalifornijsko senatorko Dianne Feinstein in jo prosili, naj podpore t. i. novi zeleni dogovor. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V nadaljevanju bomo izpostavili nekaj otrok in najstnikov, ki jasno in glasno opozarjajo, da svet drvi v prepad.

Timoci Naulusala

"Dame in gospodje, govori in pogovori ne bodo rešili težav, dejanja so tista, ki učinkujejo," je pred dvema letoma na otvoritveni slovesnosti letne podnebne konference COP23 v Bonnu v Nemčiji dejal takrat komaj 12-letni Timoci Naulusala s Fidžija. "Globalno vas" je pozval, naj odpre oči in končno sprevidi vpliv podnebnih sprememb. Voditeljem je na srce položil, naj nehajo iskati krivce in začnejo delati, saj je, kot je dejal, "igre čakanja konec".

Timoci Naulusala je pri 12 letih globalno vas pozval, naj odpre oči glede podnebnih sprememb.
Timoci Naulusala je pri 12 letih globalno vas pozval, naj odpre oči glede podnebnih sprememb.FOTO: AP

Ridhima Pandey

10-letno Ridhimo Pandey pogosto označujejo za indijsko Malalo zaradi svoje neustrašne drže. Ko je bila stara komaj šest let, so se ji slike, posnetki in zgodbe iz poplavljene in opustošene indijske zvezne države Utarančal globoko vtisnili v spomin. Postala je ena vodilnih zagovornic okoljskega boja v Indiji, ki je indijsko vlado tožila zaradi slabega zraka, nereguliranja izpustov in neukrepanja, ter jo pozvala, naj sprejme boljšo okoljsko zakonodajo.

Šolarko, ki prihaja iz dela sveta, ki ga močno pestijo okoljske težave, so povabili tudi na pariško podnebno konferenco.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Xiuhtezcatl Martinez

Zdaj že 18-letni aktivist Xiuhtezcatl Martinez iz ameriške zvezne države Kolorado se ima za pripadnika generacije, ki bo največ izgubila, če ne ustavimo podnebnih sprememb. Na okoljske težave je začel opozarjati pri šestih letih, potem ko si je ogledal dokumentarni film na temo okolja. Tudi on je imel priložnost voditeljem v obraz povedati, kaj ga tare in kaj od njih pričakuje. "Prihodnost naše generacije je ogrožena," je opozoril na vrhu Združenih narodov Rio+20 v Riu De Janeiru. Star je bil komaj 11 let. 

Xiuhtezcatl Martinez je eden vidnejših ameriških mladih okoljskih aktivistov.
Xiuhtezcatl Martinez je eden vidnejših ameriških mladih okoljskih aktivistov.FOTO: AP

Martinez je eden tistih, ki so se že zelo zgodaj odločili, da bodo vso svojo energijo usmerili v boj za boljši in čistejši jutri. Trenutno je mladinski direktor svetovne okoljevarstvene organizacije Earth Guardians (Varuhi Zemlje), ki se med drugim bori za to, da v parkih ne bi bili prisotni pesticidi, in proti ekološko spornemu črpanju plina ('frackingu'). Je tudi eden od 21 mladih, ki so tožili ameriško zvezno vlado, ker ni zaščitila okolja za prihodnje generacije. Svoj boj proti podnebnim spremembam pa izraža tudi skozi glasbo.

Jaden Anthony

Star je le 12 let, a Jaden Anthony iz New Yorka že ima precej razdelano življenjsko misijo. Že kot majhen otrok se je odločil, da bo vegetarijanec in okoljski aktivist. Pri 10 letih je začel ustvarjati serijo grafičnih romanov z naslovom Kid Brooklyn, s katerimi ciljno publiko (otroci med 7. in 12. letom starosti) spoznava z okoljskimi in družbenimi težavami današnjega sveta. Glavni junak njegovih knjig je otrok iz Brooklyna, ki skupaj s svojimi prijatelji dobi čudežne moči, da lahko rešuje planet pred zlobnimi vesoljci (korporacijami) in okoljskimi krizami. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Njegov oče, ki ga pri njegovih aktivnostih spodbuja in mu pomaga pri oblikovanju grafičnih romanov, je medijem pojasnil, da bodo od vsakega prodanega izvoda knjige en dolar namenili za kampanjo zagotavljanja čiste pitne vode za družine v kraju Flint v ameriški zvezni državi Michigan. 

Autumn Peltier

Mlada kanadska aktivistka Autumn Peltier je zanimanje svetovne javnosti vzbudila, ko je pri komaj 13 letih nastopila pred generalno skupščino Združenih narodov ob lanskem svetovnem dnevu vode. Pripadnica indijanskega plemena Anišinabe je dejala: "Mnogi ljudje ne verjamejo, da je voda živa in da ima dušo. Moje ljudstvo verjame, da je tako." Dodala je, da bi zato morali z vodo ravnati kot s človekom. 

"Noben otrok ne bi smel odraščati tako, da ne ve, kaj pomeni čista voda," je še poudarila pred zbrano množico odraslih, ki odločajo o našem planetu. "Vsi imamo pravico do takšne vode, saj jo potrebujemo – ne le bogati ljudje, vsi ljudje," pravi mlado dekle. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Številni mladi po svetu so se okoljskemu boju in demonstracijam pridružili, ker že sami na lastni koži lahko občutijo propadanje okolja, v katerem živijo. Prav otroci predstavljajo tudi najranljivejšo skupino ljudi, ki jih okoljske nevarnosti najbolj ogrožajo. Čeprav so majhni, se že zavedajo, da so prav oni (in njihovi potomci) tisti, ki bodo morali živeti v naslednjih desetletjih z vsemi posledicami, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Greta torej ni sama. Gret je veliko.

KOMENTARJI (57)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Dribler 15.03.2019, 17:25:58
Hm, vsi vpijejo, da nas je preveč na zemlji in da bo kmalu bistveno hujše, pa o tem niti besede zdaj. Vlade pa hkrati tožijo, da je nataliteta prenizka. Kaj pa zdaj?
Dribler 15.03.2019, 17:05:35
Ponudili so vam otroške ovraze, ker so vedli, da jih boste kupili in plačevali višje ekološke takse z nasmehom.
Dribler 15.03.2019, 16:58:22
Kot je spodaj že nekdo rekel ponavljam, vendar dopolnjujem, Greta in ostali na slikah so le Trojanski konj požrešnešev iz Davosa, kot je bilo tisto dekle, ko se je sprožila vojna zoper Irak. Ista finta.
Kollerik 15.03.2019, 16:31:47
Otroci so bolj pametni in odgovorni od nas, tastarih. Žalostno.
Dribler 15.03.2019, 16:11:55
Potem takem, kot je predstavljeno, mi polnoletni vsi lahko gremo v pokoj, oni so samostojni in usposobljeni za vse
Sputnik 15.03.2019, 14:33:48
prav me zanima kaj vejo tej otroci o kapitalu in izkoriščanju otrok. ne vem a je slabše otroke izkoriščat za delo ali za propagando kot je ta. politikom se malo J za aktiviste in okolje dokler jim milijarde tečejo na osebne račune
Dribler 15.03.2019, 16:13:02
Shod je čisti primer zlorabe otrok kot orožje.
Haloška ikebana 15.03.2019, 14:01:56
Ti otroci so še zmožni razmišljati, kot razmišljajo, ker njihovi življenjski cilji še niso takšni, kod od njihovih staršev - čimveč denarja velika hiša, dober avto dobra služba.... Njihovi glavni cilj je biti srečen.
Dribler 15.03.2019, 16:14:00
Tudi tvoj je bil pri njihovih letih.
Haloška ikebana 15.03.2019, 16:28:42
Je njihovih let, zato vem kako razmišlja.
sranjeodproplus 15.03.2019, 14:00:45
Greta je trojanski konj kapitala,... Največji onasnaževalec planeta je vojaška industrija s kapitalisti....
KungFuPanda 15.03.2019, 16:10:33
Kapitalisti so pa kdo? Kazati s prstom na druge je hinavsko. Vsak lahko pospravi pri sebi.
Leonard 15.03.2019, 13:36:00
Vse to je samo fototermin in modna muha mladih ,ki uživajo sadove malomeščanstva . Podobno je bilo z EKO akcijami .
ArkaMast 15.03.2019, 13:32:14
Grims je nabavil kolm ;) ... za ledene zime in mrzla poletja
TistoPravo 15.03.2019, 13:23:31
Kdor boj začne v samem sebi, je vedno na pravi poti. Pa čeprav se ta pot zdi še tako neskončna..
flatearth 15.03.2019, 12:44:11
No, od besed k dejanjem, mladiči, pa srečno, pa pustite ostale ljudi pri miru lepo vas prosim,
Haloška ikebana 15.03.2019, 13:55:38
Zakaj, če pa ostali s sebičnim razmišljanjem in načinom življenja uničujete prihodnost teh mladičev. Oni vam s svojim pristopom in razmišljanjem sigurno ne morejo škoditi!!!
flatearth 15.03.2019, 15:40:10
Ne najedaj in ne govori da jaz uničujem okolje, toliko kot ti, naj pustijo druge na miru, naj raje kaj naredijo, samo gobec in šov jih je,
KungFuPanda 15.03.2019, 16:08:59
In prav je tako. Edino šov lahko pripelje k dejanjem. Pojdi k svoji palačinki, katere nikakor ploščatoglavci ne znate dokazati in se briga zase.
Haloška ikebana 15.03.2019, 16:32:21
flatearth, No, toliko o tvoji razgledanosti in kulturi. Nič hudega, če škoduješ drugim, glavo, da je tebi lepo, kako bo pa pozneje, pa ni tvoj problem, kajne.
Dribler 15.03.2019, 16:59:38
Ma jutri ne bodo vedeli, kod so bili danes.
Apostol1 15.03.2019, 12:32:43
Pohvalno od otrok , žalostno je edino to , da jih nihče resno ne jemlje , trenutno je priročno za medije , vendar čez nekaj časa bo pa obveljal pregovor , psi lajajo karavana gre ,dalje , sem pa mnenja ,da bi ti otroci ob sodelovanju strokovnjakov znali najti primerne rešitve , vsekakor bi bilo za svet manj škode če bi kot sem rekel o usodi sveta odločali otroci kot pa norci tipa Trump.
Manandi 15.03.2019, 12:32:13
To je najnizkotnejša oblika LEVEGA FAŠIU+ZMA totalna izraba otrok..OTROKE za izrabo političnih ciljev, tudi profesorjev, vzgojiteljev boi morali sankcionirat kot zločin. Tile pojma nimajo zakaj se gre, čeprav vsak ve da se kam pride ??
dannyer 15.03.2019, 12:25:21
Zmanipolirana mladi od skrajnežev. Res lepa prihodnost. Nova religija oz kult.
IvekKu 15.03.2019, 11:33:56
Zanima me samo koliko smeti in kako zasvinjan bo kongresc po tem političnem shodu!
Justice_is_coming81 15.03.2019, 10:17:57
NotMe Se strinjam z tvojim komentarjem, samo dinozavri niso pustil za sabo miljarde ton plastike, in ostalih izredno nevarnih odpadkov...
Dribler 15.03.2019, 16:17:36
Shod ni ničesar rešil, razen, da bo ekologija bolj prodajana in v Davos se bo potovalo z novimi letali.
jesenvoyo 15.03.2019, 10:13:56
Ko bodo ti otroci odrasli me zanima kako hitro bodo pozabili sedanjo aktivnost.
Andree 15.03.2019, 10:56:07
Bodoči Kordeži, Mes Levaniči, Čuši, Žeraki, Logarji itd
Justice_is_coming81 15.03.2019, 9:32:02
Svet bo sou u k... ce se nau kmau kej spremenil... en edino pohvalno in svaka čast deklici... pa naj še kdo reče da en sam človek ne more spremeniti svet...
NotMe 15.03.2019, 9:30:37
Temle otrokm mora nekdo povedati, da danes brez letal, komunikacije, industrije, , tehnologije, kmetije, enostavno ne gre. Vse to je gonilo razvoja. Podnebne spremembe so del zemeljske zgodovine, pika. Bile so in bodo. Devon, perm, jura...ob spremembah je izginilo tudi po 90% vrst. So bila kriva letala? Kdaj bodo začeli protestirati proti prenaseljenosti, zlasti območij z tako ali tako problematičnim podnebjem? V puščavi in pod grožnjo monsuna pač ni najbolj pametno imet 10 otrok?
allcolours 15.03.2019, 9:52:43
Je gonilo razvija torej po tvoje nekaj kar nas tudi unicuje? Je to sploh razvoj potemtakem?
fairplayy 15.03.2019, 9:58:24
saj se oni tega zavedajo in ravno napredna moderna tehnologija omogoča, da ne uničujemo narave, ravno star način ki temelji na maksimizaciji dobička in na fosilcih bo kolesje gonila razvoja obrnil v drugo smer v propad!!
allcolours 15.03.2019, 10:11:23
Odvisno kaksna tehnologija in za kaksen namen. V nekaterih primerih je pa boljse iti par korakov nazaj, ko ni bilo se toliko embalaze npr, vracanje steklenic, popravilo stvari,...
fairplayy 15.03.2019, 10:22:54
eko kmetijstvo, novi eko načini pridobivanja energije vse že obstaja a je dražje ker je v laboratoriju in naftni lobij to zavira
JohannDoe 15.03.2019, 10:38:16
Razvoj je, kar mi kapne denar v žep in mi dela življenje lagodno, drugo pa me ne briga. Mislim, da je to vodilo razvoja.