PODNEBNE SPREMEMBE

Pasja vprega namesto po ledu brodila po vodi: grenladski led se tali hitreje

Natisni7
Kjer je bil prej led, je raziskovalce na Grenlandiji pričakala voda. Zgornja plast ledu se je namreč stalila, zato so morali z vlečnimi psi broditi po morju, da so prišli do svojih privezov in opreme vremenske postaje. Nastal je izjemen posnetek psov, ki "hodijo po vodi" – dokaz, da se ledena plošča vse hitreje tanjša. 

Posnetek je nastal 13. junija na fjordu Inglefield Bredning, na severozahodu Grenlandije. Steffen Olsen, strokovnjak za oceane in led iz danskega meterološkega inštituta, ki je posnel fotografijo, je za britanski The Guardian dejal, da je voda prekrivala sicer 1,2 metra debelo ledeno plast. Njegov kolega Rasmus Tonboe, ki je fotografijo objavil na Twitterju, je ob tem zapisal: "Hitro taljenje in morski led z nizko prepustnostjo ter nekaj razpok in staljena voda ostane na vrhu."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Klimatologinja Ruth Mottram iz danskega meteorološkega inštituta je pojasnila, da je vsakoletna ekspedicija na to območje, kjer je skupina nameravala pobrati opremo, tokrat naletela na veliko količino stoječe vode na ledeni plošči. "Led se tukaj precej zanesljivo oblikuje vsako zimo in je zelo debel, kar pomeni, da je relativno malo razpok, skozi katere bi odtekal staljen led," je pojasnila. Prejšnji teden pa so imeli zelo tople vremenske razmere na Grenlandiji in večini Arktike, kar je posledica toplejšega zraka, ki prodira z juga, je še dodala. 

Vremenska postaja na letališču Qaanaaq v bližini je prejšnjo sredo izmerila 17,3 stopinje Celzija in 15 stopinj Celzija v četrtek – temperature, ki so za severno Grenlandijo zelo visoke celo za poletni čas. Mottramova je še pojasnila, da se takšno taljenje ledu ponavadi zgodi šele konec junija ali julija, tokrat pa se je led začel topiti že veliko prej.

Toda za zdaj znanstveniki še nimajo dovolj podatkov, da bi potrdili, kakšno vlogo ima pri tem globalno segrevanje. Zagotovo pa gre za ekstremen vremenski pojav, pravi. "Naše simulacije klimatskih modelov predvidevajo, da se bo na splošno skrajšala dolžina ledene sezone okoli Grenlandije, toda kako hitro in kako zelo, pa je predvsem odvisno od tega, za koliko se bodo dvignile globalne temperature," je še dejala. A zagotovo bodo takšni prizori, ko pasja vprega brodi po staljenem ledu, v prihodnje bolj pogosti.

Olsen je opozoril, da so številne skupnosti na Grenladniji odvisne od poledenelega morja zaradi svojega načina življenja. Ledena plošča jim namreč omogoča transport, s pomočjo nje lovijo in ribarijo. Pasja vprega pa je najbolj praktičen način za premikanje po tej pokrajini. 

 

KOMENTARJI (7)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
pukwanadudu 18.06.2019, 21:53:46
Trump pravi da to ni res. Jst mu verjamem...
Hej brigade 18.06.2019, 21:10:54
Ja in kaj? Vse to je naraven cikličen proces. Pripravljenost ljudi, da se temu procesu prilagodijo, pa je ključnega pomena. Nihče ne more proti naravi zemlje. Floskule, da smo ljudje krivi za to je enako, kot bi rekel, da če skocim v morje bo cunami obkrožil zemljo 3x
zimerman 19.06.2019, 7:13:53
Seveda boš ti vedel več kot ljudje ki se s tem ukvarjajo celo življenje. Naj ti povem, da lahko lepo določijo da je krivda tudi človeškega izvora, ker ogljik, ki izvira iz narave brez posredovanja človeka ni enak ogljiku, ki ga proizvaja industrija. To vse zelo lepo razloženo, kje pa si poišči sam. SIcer pa človek ne rabi prispevat niti 50% skupnega onesnaženaja. Lahko je to samo 10%, pa porušimo ravnovesje, kar pomeni da tudi če je to samo toliko, je to lahko še vedno zelo veliko, gledano iz smeri ravnovesja, torej smo zagotovo del problema. PA ogljični odtis sploh če ni največji problem. Če njegova opozorila ne bodo zalegla, lahko zemljo segreje tako močno, da bo zbudil njegovega hudobnega bratranca z imenom metan. Šele takrat bo vam pepkom jasno kaj to pomeni.
luckysss 18.06.2019, 19:30:05
Katastrofa....bi očitno bila, če nas ne bi vsakih par dni ne bi pozdravil običajni "CO2 prispevek"...To je razumljivo, ker tu se bodo obračali veliki denarji...Tudi mi bomo zaradi tega postopoma plačevali t.i. davek na prevožene kilometre...Leta 2024 bo to zneslo okrog 50 evrov na 60 litrski tank pri porabi okrog 6l/100km...Hvala vam dragi ekofašisti, ki običajna nihanja temperatur neosnovano pripisujete CO2ju antropološkega izvora...
Relin Quish 18.06.2019, 17:31:22
Groza.
ProtiSDSu 18.06.2019, 17:15:40
Važno da Grims trdi, da globalno segrevanje ne obstaja.
DeBill 18.06.2019, 21:18:39
ne obstaja. poglej si, kaj je to srednjeveški maksimum in da so takrat na Grenlandiji gojili pšenico pa ti bo jasno, da ti hočjo utupit nove davke. pravijo, da je tako toplo kot takrat. niti slučajno. led na Grenlandiji se še kar drži, tudi na jugu. poljedelstvo ni možno. in takrat so zrasle praktično vse srednjeveške monumentalne zgradbe. bilo je bogato obdobje za takratno prebivalstvo zemlje. Ko boš dojel, da te nategujejo si poglej še ostala dejstva in se zamisli nad prihodnjim lupljenjem CO2 davkov. Ker cilj je zgolj in samo to, naši izpusti so drobižek, CO2 je posledica segrevanja ne vzrok. Tali se permafrost in najdevajo živali, ki so živele tem, preden je zadeva zamrznila. 40.000 let nazaj. Pa pol je bila večja ohladitev spet, pa ... Mogoče ti bo jasno, ko si pogledaš kaj so Milankovićevi cikli. Ko boš dojel, da se morje segreva od vpadnih sončnih žarkov, ki prenesejo energijo v vodo in ne od zraka boš dojel tudi, da je ravno energija sonca tista, ki driva vreme, CO2 je bolj tampon, ki blaži izredne spremembe.