PODNEBNE SPREMEMBE

V Ljubljani podnebni protest mladih: Naše zahteve ostajajo enake

Natisni9
Drugi val protestov mladih za podnebno ukrepanje bo zajel skoraj 1300 mest v 100 državah. Za razliko od prvega podnebnega protestnega vala marca, ko se je v Ljubljani zbralo okoli 9000 protestnikov, se je tokrat pred poslopjem državnega zbora zbralo le nekaj deset mladih.

Nekaj deset mladih se je pod okriljem gibanja Mladi za podnebno pravičnost danes ob 11.30 zbralo pred poslopjem državnega zbora v Ljubljani. Zahtevali so odločnejše podnebno ukrepanje in med drugim napovedali, da se bodo njihovi shodi odslej odvijali vsak petek.

Mladi so se tokrat na ulico vrnili po 15. marcu, ko se je po vsem svetu, tudi pri nas, odvila globalna protestna akcija. V Sloveniji so se takrat podnebni štrajki odvili v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku. Najbolj množičen je bil shod v Ljubljani, ki se ga je po oceni organizatorjev udeležilo okoli 9000 ljudi.

"Politiki so nas takrat sicer sprejeli, a se na koncu ni nič bistveno spremenilo," je razloge za nov protest, ki je pritegnil okoli 50 udeležencev, v izjavi za novinarje predstavil Saša Kralj. "Naše zahteve ostajajo enake." Med drugim mladi zahtevajo bolj konkretne politike, več odločnosti, od odločevalcev pa pričakujejo, da bodo prevzeli odgovornost. Ob tem moramo že v osnovi premisliti sam sistem, je menil Kralj.

"Trenutno se razvitost in naprednost družbe merita predvsem prek kazalca gospodarske rasti. To je treba odmisliti in vpeljati nove koncepte in dojemanja, kot je denimo koncept odrasti," je pojasnil. Ta koncept v presojanje razvitosti družbe vključuje dejavnike, kot sta čistost zraka in moč socialne države.

Mladi bodo odslej sicer v Ljubljani protestirali vsak petek, je še napovedal Kralj. Proteste pa dopolnjujejo z različnimi izobraževalnimi in drugimi dejavnostmi, kot so denimo bralni krožek in predavanja strokovnjakov po Sloveniji. "Smo sporočevalci najpomembnejše problematike v človeški zgodovini in čeprav ne masiven protest, bodo naši zaskrbljeni obrazi opomnik na obljube o ozelenitvi politike," so še pred današnjim protestom zapisali v slovenskem gibanju Mladi za podnebno pravičnost. 

Protesti v 1300 mestih po svetu

Drugi val protestov mladih za podnebno ukrepanje naj bi danes sicer zajel skoraj 1300 mest v 100 državah. 15. marca se je v več kot 130 državah zbralo na stotisoče ljudi.

Švedska najstnica Greta Thunberg je s protesti pred švedskim parlamentom začela avgusta lani, s svojim početjem pa je navdihnila mnoge mlade po celem svetu, ki so sledili njenemu zgledu. Spodbudila je gibanje Petki za prihodnost po vsem svetu.

Revija Time je Thunbergovo prejšnji mesec predstavila na svoji naslovnici, prejšnji mesec pa se je mlada aktivistka v Vatikanu srečala tudi s papežem Frančiškom, ki ji jo je spodbudil, naj nadaljuje s svojimi prizadevanji. 16-letnica je naslovila tudi svetovne voditelje na letošnjem letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, pa tudi podnebno konferenco ZN v poljskih Katovicah konec lanskega leta.

"Zakaj bi se učili za prihodnost, ki je morda kmalu ne bo več, ko nihče ne počne nič, da bi jo rešil? In v čem je smisel, da se učimo dejstva, ko najpomembnejša dejstva naši družbi ne pomenijo nič," se sprašujejo mladi protestniki. Pravijo, da stavkajo, da vladam sporočimo, naj naredijo svojo domačo nalogo v boju proti podnebnim spremembam.

KOMENTARJI (9)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Janko Ig 24.05.2019, 16:20:53
Še vejo ne kaj je co2 , to so jih napumpal, da se derejo, vsi pa imajo mobitele, obleke in obutev znanih znamk .... Najlažje je biti proti čemorkoli naj ponudijo ustrezno rešitev....oziroma alternativo...Ko bojo naredili izpit za avto bojo kupili kripo za 200 € samo, da se vozijo.....
Artorian 24.05.2019, 10:39:27
Stvar je v tem da smo razvajena instant družba... Ne glede na sezono si lahko zaželimo kateregakoli sadja, veganski pripomoček številka 1, avokado, krivec za posek 20.000 hektarjev gozda letno, elektriko imamo 24/7, vsi imajo najnovejše mobilne naprave, vsi imajo polne omare oblek, vsak svoj avto, medtem ko kitajski otroci šivajo dokler jih ne zmanjka in jih nadomestijo novi... Veliko nas je in preveč ugodnosti imamo, tudi jaz, a se jih zavedam in se ne pritožujem in jih skušam na osebni ravni čimbolj omejiti, medtem ko ti protestirajo proti podnebnim spremembam, hkrati pa uživajo v vseh ugodnostih, ki so po njihovem mnenju rezultat prav teh podnebnih sprememb. Poleg tega, podnebne spremembe so bile že dolgo pred človekom, spremenljivk je preveliko da bi lahko lahkotno govorili kdo je neposredno odgovoren... Posredno smo odgovorni vsi, vendar nas odgovornega ne naredi krivega. Veliko bolj kot mi, na podnebne spremembe verjetno vpliva aktivnost sonca, dogodki v vesolju nasplošno, orbita in podobno. Mi, kot ljudje, nismo center vesolja, čeprav nenehno mislimo da smo. Te protesti niso nič drugega kot zabava, pozitivna stvar je le ta da izostanejo od pouka izven tovarn ovac, vendar njihova prisotnost na protestu kaže na to, da je tako ali tako že prepozno.
AlternativeFacts 24.05.2019, 9:28:22
Saj se zavedamo da nas reši edino vrnitev, v najmanj sredni vek in povsem drug družbeni sistem, kot je kapitalizem? Teli protesti so hvalevredni, samo vprašanje je, ali se zavedamo/jo, da samo omejevanje ne bo rešilo ničesar, še posebej ne v družbi, ki temelji na nenehni rasti kapitala....Kot da bi kadilcu v prvi fazi pljučnega raka, zmanjševal dnevno dozo cigaret in ga pri tem prepričeval, da je to prava pot k ozdravitvi...
Cenzurion 24.05.2019, 9:27:09
Zanimivo masovno se zberejo ko gre za podnebne spremebe, za katere so v večini krive manj razvite države in velike sile v razvoju (Kitajska, Indija...). Android generacije očitno ne zanima ko gre za njihovo zdravje, zdravstvo, pokojnine. Nenazadnje ker jih zanimajo samo Facebook, istagram, resničnostni šovi, jih ne zanima niti naše gospodarstvo, njihova prihodnost. Pravijo da na mladih svet stoji. Res se bojim kako bo ko bodo ti pomehkuženi robotizirani šolarji odrasli.
fairplayy 24.05.2019, 8:40:57
Mladi bi morali tudi na volišča in voliti tiste, ki imajo v programu zeleno politiko in tudi so pripravljen to udejanit. Življenska doba je trenutno res najdaljša v zgodovini, ko pa pogledamo, kako je okolje degradirano, zrak onesnažen bodo mladi zbolevali, že zbolevajo zelo premladi takšne dobe ne bodo dočakali in kvalitete življenja tudi ne.
the kop 24.05.2019, 10:17:55
volitve so vse kupljene, greš volit ali pa ne!!
NoviceResnice 24.05.2019, 7:38:04
Potujte manj z avti in letali, reciklirajte, telefon menjajte na 6 let, modo menjajte 2x počasneje, kurjavo v svojem domu zmanjšajte za 2 stopinji....a bo šlo
Sekac 24.05.2019, 9:04:46
Zakaj pa sploh imeti telefon.
the kop 24.05.2019, 7:14:02
marš nazaj v šolo!