GOSPODARSTVO

Premog bi lahko 'upokojili' prej, kot smo pričakovali

Natisni1
V ZDA je približno 75 odstotkov proizvodnje premoga že dražje od proizvodnje energije iz obnovljivih virov za ameriška gospodinjstva, razkriva nova raziskava. Avtorji raziskave so optimistični, da bi se s prebojem novih tehnologij lahko že kmalu za vedno poslovili od premoga.

"Tudi brez večjih političnih premikov bomo kmalu upokojili proizvodnjo premoga." Tako Mike O’Boyle, soavtor raziskave o stroških proizvodnje energije za podjetje Energy Innovation, ki se ukvarja z analizo obnovljivih virov energije. "Naša raziskava obeta, da bomo lahko premog kmalu nadomestili z vetrno in sončno energijo,"je prepričan.

Kot predvidevajo, bo že do leta 2025 skoraj celotna proizvodnja premoga v ZDA dražja kot proizvodnja električne in sončne energije.
Kot predvidevajo, bo že do leta 2025 skoraj celotna proizvodnja premoga v ZDA dražja kot proizvodnja električne in sončne energije.FOTO: Shutterstock

Kot poroča Guardian, so avtorji raziskave namreč izračunali, da 74 odstotkov proizvajalcev premoga v ZDA trenutno dostavlja električno energijo, ki je dražja od energije iz obnovljivih virov energije. Gre za energijo iz moči vetra in sonca.

Kot predvidevajo, bo že do leta 2025 skoraj celotna proizvodnja premoga v ZDA dražja kot proizvodnja električne in sončne energije. Doslej pri izračunu cene električne energije namreč niso upoštevali vseh stroškov povezanih s proizvodnjo premoga, kot so vplivi na okolje in družbo.

"Obstaja ogromen potencial, da vetrna in sončna energija nadomestita premog in odjemalcem hkrati znižata račun za elekrično energijo," je optimističen O'Boyle. 
"Obstaja ogromen potencial, da vetrna in sončna energija nadomestita premog in odjemalcem hkrati znižata račun za elekrično energijo," je optimističen O'Boyle. FOTO: Thinkstock

Nova raziskava je tako razkrila, da smo še bližje možnosti, da fosilna goriva z obnovljivimi viri energije nadomestimo še hitreje, kot smo predvidevali doslej: "Obstaja ogromen potencial, da vetrna in sončna energija nadomestita premog in odjemalcem hkrati znižata račun za elekrično energijo,"je optimističen O'Boyle. 

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov se je podvojila

Proizvodnja premoga se namreč draži zaradi naraščajočih stroškov vzdrževanja in vedno strožjih  okoljskih zahtev in regulacij, posledično pa z višjimi kaznimi in dajatvami zaradi onesnaževanja.

Obenem se zaradi razvoja novih tehnologij znižujejo stroški pridobivanja vetrne in sončne energije. Rast obnovljivih virov energije in nizke cene zemeljskega plina so tako prizadele in zmanjšale povpraševanje po premogu. Premog se tako počasi poslavlja, vedno več premogovnikov pa se zapira.

Novi podatki so osvetlili preboj obnovljivih virov energije, saj se je proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov energije od leta 2008 podvojila. Večina obnovljive energije je energija vetra in vode, sončna energija pa ima trenutno manjšo, čeprav naraščajočo vlogo.
Novi podatki so osvetlili preboj obnovljivih virov energije, saj se je proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov energije od leta 2008 podvojila. Večina obnovljive energije je energija vetra in vode, sončna energija pa ima trenutno manjšo, čeprav naraščajočo vlogo.FOTO: Thinkstock

Novi podatki so osvetlili preboj obnovljivih virov energije, saj se je proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov energije od leta 2008 podvojila. Večina obnovljive energije je energija vetra in vode, sončna energija pa ima trenutno manjšo, čeprav naraščajočo vlogo.

Obnovljivi viri energije zdaj predstavljajo približno 17 odstotkov proizvodnje električne energije v ZDA, delež pridobljene energije iz premoga pa se zmanjšuje. Hitrejšo upokojitev fosilnih goriv v ZDA sicer ovira Trumpova administracija, medtem ko jih državni organi pospešeno odpravljajo v Veliki Britaniji in Nemčiji.

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Sekac 01.04.2019, 7:26:01
Dražja že, ampak a je one druge dovolj?