ZELENA SLOVENIJA

Izpusti CO2 iz avtomobilov v EU lani znova višji

Natisni10
Izpusti ogljikovega dioksida iz novih avtomobilov in kombiniranih vozil, registriranih lani v EU, so se drugo leto zapored zvišali. V povprečju so znašali 120,4 grama na kilometer, kar je dva grama več kot predlani. Razlika med dizelskimi in bencinskimi motorji je pri tem vse manjša, je pokazala raziskava Evropske agencije za okolje.

Razlika med izpusti dizelskih in bencinskih motorjev je vse manjša.
Razlika med izpusti dizelskih in bencinskih motorjev je vse manjša.FOTO: Dreamstime

Po sicer še začasnih podatkih Evropske agencije za okolje (EEA), ki se poleg EU nanašajo tudi na Islandijo, je eden glavnih razlogov za večjo količino izpustov med novimi avtomobili rast deleža takšnih z bencinskim motorjem. To se kaže predvsem v segmentu športnih terenskih vozil, so sporočili iz agencije.

Poleg tega bi morali po njihovih ugotovitvah pospešiti prehod na vozila z bistveno nižjimi izpusti ali celo brez njih. Takšni so električni avtomobili in priključni hibridi, katerih uporaba pa po ugotovitvah EEA narašča počasneje od pričakovanj.

Med lani prodanimi novimi avtomobili sta bila namreč dva odstotka električnih ali priključnih hibridov, kar je le pol odstotne točke več kot predlani. Med kupci novih vozil so bila takšna najbolj priljubljena na Islandiji, Švedskem in Nizozemskem.

Poleg Estonije, Finske in Malte so bile te tri države tudi edine, kjer so se povprečni izpusti novih avtomobilov lani v primerjavi z letom prej znižali. Podatkov za Slovenijo EEA še ni objavila.

Še vedno največ bencinskih avtomobilov

Delež dizelskih avtomobilov je med lani prodanimi novimi v primerjavi z letom 2017 upadel za devet odstotnih točk na 36 odstotkov. V primerjavi z letom 2011 je bil padec 19-odstoten. Delež bencinskih je znašal 60 odstotkov.

Se pa je razlika med izpusti ogljikovega dioksida med bencinskimi in dizelskimi motorji lani že povsem zmanjšala. Izpusti dizelskega avtomobila so v povprečju znašali 121,5 grama na kilometer, bencinskega pa 123,4 grama.

Pri lani prvič registriranih kombiniranih vozilih so se izpusti ogljikovega dioksida lani zvišali prvič doslej. Novo kombinirano vozilo je lani v povprečju pridelalo 158,1 grama ogljikovega dioksida na kilometer, kar je dva grama več kot predlani.

Tudi kombinirana vozila so izpuste povečala na račun večjega deleža bencinsko gnanih, poleg tega so mnoga pridobila na masi. Nekaterim so proizvajalci povečali tudi moč, vendar na račun delovne prostornine motorja, kar v skoraj vseh primerih vodi v višjo porabo goriva, so še zapisali pri EEA.

KOMENTARJI (10)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
borec91 24.06.2019, 17:33:56
ce bi hoteli naredit kaj za zmansanje izpustov bi to tako ,da na cestah nebi bilo zastojev in ce ze pride ,do nesrece cimprejsne odprave ovire pa brezveznega maltretiranja voznikov na mejnih prehodih tam ni teroristov oni hodijo cez zeleno mejo sedaj pa imam obcutek ,da se to namerno pocne ,da se skuri cimvec goriva ,da vec pade v pozresno drzavno blagajno pac avti v kolonah ,ki stoji spuscajo veliko vec kot ce prevozi v 2 urah celo drzavo
mihaga28 24.06.2019, 18:45:49
bom podkrepil da to drži avto ko hitreje prevozi manj pusti, čeprav tiste meritve na Tehničnih niso noben podatek to je zgolj informativno, ker vsak avto različno spusti in odvisno razdalje, od obratov motorja To je treba opusti te meritve.
borec91 24.06.2019, 17:30:09
vv
emilzapata 24.06.2019, 17:28:45
mogoče prihaja čas, ko si bo potrebno zopet odrezati popotno gorjačo v grmovju, in ajde na pot. Seveda peš.
pravicnez. 24.06.2019, 16:51:57
CO2 je naraven plin, ki ga rastline nujno rabijo za njihovo rast. Nam so ga pa elite začele zaračunavat. In ovce s(m)o nasedle.
Stauffenberg 24.06.2019, 16:49:05
Govedoreja ima večji delež pri toplogrednih plinih kot ves svetovni promet skupaj in še kar naprej se širi. Ko bodo kitajci pojedli toliko mesa na osebo kot ameri, potem rešitve ne bo več, če že ni sedaj prepozno. Priče smo ekstremnim vremenskim pojavom vsak dan - tudi pri nas, zdi se mi, da gre vse "počasi" k hudiču. Uživajte še nekaj let, potem bo kar bo.
nebel 24.06.2019, 16:38:40
Nemški proizvajalci niso imeli dizelskih motorjev, ostalih pa tudi ne dovolj. Pri nas pa ovce kupujejo pretežno nemške avte. Pa imamo, kar smo hoteli. Imamo še novoTEŠ na iztrošen lignit. In z največjim veseljem kopiramo Nemce tudi v tem. Tu ni bodočnosti. Bo treba zgraditi še kakšno JE in kupovati na primer Japonske avte, tam bolje vedo kako obvladovati hibridno (in delno električno) prihodnost.
brusilec 24.06.2019, 16:31:04
Kombinirana vozila? pa dejteno, niste mogl najti kej lepšega? Kombinirana vozila se uporablja tudi za vozila ki imajo kason zadaj če se ne motim? Se pravi je pa tu govora o Hibridih? Da imajo hibridi večjo porabo od bencinarjev in dizlov?? kako pa to? dejansko pa je tako,.. dejte ven avto, ki bo na štrom pospešil do 100 v 8 ali 9 sekundah, pa naj ima doseg 500km, cenanaj pa bo tam 30k€ .. pa ga kupim.
procesoid 24.06.2019, 16:30:01
pozabili ste napisat, koliko ton na vsako uro prileti strupov iz dimnikov za vaše dobičke...
Zentrum 24.06.2019, 16:20:12
Spustite cene, pa bo, ane?